NA24.no

IMF: - Hellas har tømt kassen

(Epa)
Sist oppdatert:
Det internasjonale pengefondet er rammet av den greske tragedien.

Den egyptiske finansministeren og formannen i Den internasjonale monetære og finansielle komité, Youssef Boutros Ghali er bekymret over IMFs finansielle stilling. Utspillet kommer etter at Det internasjonale pengefondet startet å sende over penger til deg gjeldsplagelde Hellas i forrige måned.

Den internasjonalt anerkjente politikeren sier at IMF har lovet bort for store summer til europeiske støttetiltak.

- Hvis vi legger sammen alle de midlene vil har stilt til rådighet i Europa, så har ikke IMF ressurser nok, sier Boutros-Ghali i en intervju med nyhetsbyrået Reuters.

Garantert store summer
De siste fem ukene har IMF vært ute å vært stormunnet til hardt rammede grekere. Det greske krisefondet har fått en garanti på 30 milliarder kroner fra IMF. Dette kommer i tillegg til eurolandenes felles fond på 250 milliarder euro.

Boutros-Ghali heller imidlertid kaldt vann i årene på de som tror at dette holder.

- Vi er ikke reddet enda, sier Boutros-Ghali i Reuters-intervjuet.

- IMF må endres
IMFs problerm er at medlemslandene ikke betaler inn midler til fondenes felles kasse. Den største del av IMF-kassen bestpr at lånegarantier som stilles av medlemslandene.

- Vi må endre strukturen fra å ha store lån til å få egne midler til først og fremst å ha egne ressurser, mener Boutros-Ghali.

Utlånene fra IMF til gjeldsplagede land har vært organisasjonens viktigste base for inntekter og reserveoppbygging.

I en rapport skriver IMF at lånene til organisasjonen er redusert betydelig i de gode økonomiske årene frem til finanskrisen. Store lånetagere har dermed kunnet tilbakebetale sine lån til IMF, samtidig som nye kriser har vært unngått, heter det i rapporten fra IMF.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere