IMF endret av G20

Foto: KIM JAE-HWAN (Scanpix)

IMF-sjefen Dominique Strauss-Kahn beskriver bestemmelsen som «historisk».

25.10.10 10:06

- Dette er den største reformen av IMF noen gang, sa Strauss-Kahn på møtet med G20-ministrene i Sør-Korea.

I reformen skal Kina og andre fremvoksende økonomier få mer innflytelse og i tillegg blir to av 24 styreplasser flyttet fra europeiske land til fremvoksende økonomier.

G20-ministrene har også kommet til enighet om et nytt sett med regler som skal gjelde for banker og finansinstitusjoner. Regelverket er ment å forhindre fremtidige globale finanskollapser.

Les også: Vil straffe land som sløser

Kina
Møtets største tema, Kinas valutapolitkk og store handelsoverskudd, ble debatteringen utvannet og intet nytt ble presentert eller referert. I referatet fra møtet står det kun:

- G20-landene skal slippe valutaene sine mot markedskursene og avstå fra devalueringer som tiltak for å oppnå handelsfordeler.

USA presenterte et forslag om å sette tak på handelsover- og underskudd for G20-landene på fire prosent av BNP innen 2015. Forslaget ble rettet først og fremst mot Kina, men også andre land, som Tyskland, var kristiske til forslaget.

Ifølge Reuters, visste den amerikanske delegasjonen, på forhånd, at forslaget ville bli nedstemt, men at intensjonen var å få spørsmålet på dagsorden.

Målet med finansministermøtet var å legge et grunnlag for G20-toppmøtet 11 - 12 november.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag