*Nettavisen* Økonomi.

IMF ser lavere kredittap

Dominique Strauss-Kahn, sjef for IMF Foto: (Scanpix)

Justerer ned for første gang siden finanskrisen.

30.09.09 09:33

I en ny rapport onsdag tar det internasjonale pengefondet, IMF, ned sitt estimat for kredittapene for verdens finanssektor. Det er første gang siden problemene i det amerikanske boliglånsmarkedet begynte å rulle for over ett år siden.

IMF estimerer nå kredittapene til å kunne havne på 3,4 billioner dollar, eller 19,8 billioner norske kroner. Ved forrige rapport i april lå estimatet på over 4 billioner dollar.

Hjulpet av markedet
Nedjusteringen av tapsanslaget skyldes de siste månedenes bedring i finansmarkedene, som har ført til lavere nedskrivninger på bankene og finansselskapenes verdipapirporteføljer. Det går frem av den halvårlige rapprot fra IMF rundt verdens finansielle stabilitet.

- Systemisk risiko har blitt betydelig redusert etter historiske politiske tiltak og tidlige tegn på bedring i real økonomien, heter det i rapporten, hvor IMF også peker på at det er økende tillit til at den globale økonomien er på bedringens vei.

Fortsatt nye tap
IMF slipper ikke jubelen helt løs i rapporten og peker på at bedringen vil være treg og at det fortsatt er nedsiderisiko. IMF peker spesielt på bankenes trege fremdrift i forhold til å ta tap og fjerne råtten gjeld fra egne balanser.

Det er den rekordstore mengden med lån som ble utstedt rett i forkant av finanskrisen som bekymrer IMF, denne gjelden vil komme til forfall de nærmeste årene, og IMF forventer at bankenes inntjening ikke vil overstige tapsføringene på disse lånene de nærmeste 18 månedene.

IMF oppfordrer derfor bankene til å fortsette å hente frisk kapital for å styrke egenkapitalen fremover.

Må planlegge exit
Den neste store utfordringen for verdensøkonomien blir å dempe den økende utstedelsen av statsgjeld i forbindelse med tiltakene som er satt inn for å bremse den globale økonomiske nedkjølingen.

IMF mener det er for tidlig å avslutte innsatsen, men ber samtidig politikerne om å gjøre klar planene for hvordan de finansielle tiltakene skal fases ut. Pengefondet peker på at de lange rentene kan bli presset opp om ikke regjeringene kommer frem med troverdige planer for å senke budsjettunderskuddene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag