*Nettavisen* Økonomi.

Indianerbråk for Gates

Verdens rikeste mann krangler med chilenske indianere.

24.11.06 14:15

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Softwaregiganten Microsoft har fått chilenske Mapuche-indianere på nakken. Årsaken er nemlig at selskapet i forrige måned lanserte Windows på indianernes eget språk Mapuzugun, ifølge Reuters. Dette språket snakkes av rundt 400.000 chilenere.

NA24 - din næringslivsavis

På lanseringen slo Microsoft på stortrommen og sa at de med dette ville hjelpe Mapuche-indianerne til å omfavne den digitale tidsalderen. Men dette falt ikke i god jord hos indianerne.

Tatt seg til rette
Stammeledere mener at milliardselskapet har forbrutt seg mot deres kulturelle og kollektive arv ved å oversette Windows til deres språk uten å spørre om lov først. De sendte til og med et klagebrev til Bill Gates.

- Vi føler at Microsoft og det chilenske utdannelsesdepartementet har oversett oss når de bestemte seg for å danne en komité uten vårt samtykke, vår deltakelse eller den minste konsultasjon, sier Aucan Huilcaman, en av indianerlederne bak søksmålet, ifølge Reuters.

Taus Microsoft
Microsoft vil ikke kommentere saken så lenge den verserer i rettsapparatet.

Mapuche-indianerne lever for det meste sør i Chile og på spansk omtales indianerne også som araukanere. I Chile er byen Temuco et kulturelt senter for Mapuche-folket, hvor det blant annet undervises i språket deres.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.