NA24.no

Foto: Nina Schage (NA24)

Indianeropprør mot Fredriksen

Sist oppdatert:
Indianere og miljøaktivister raser mot Fredriksens lakseeventyr Pan Fish.

(Oslo sentrum/NA24): Fredriksens oppdrettslaks er kreftfremkallende, forgifter store havområder og gir hele landsbyer matmangel. Slik lyder National Environmental Trusts knusende dom mot Pan Fish .

Tirsdag skal de amerikanske miljøaktivistene i organisasjonens Pure Salmon Campaign fremme sitt budskap på generalforsamlingen til Pan Fish i Stavanger. Overtaler de Fredriksen, overtaler de verden, mener de.

- Vær god, ikke bare rik
- John Fredriksen kan bli nøkkelen til vår suksess. Om han omlegger produksjonsmetodene, vil andre trolig følge etter. Jeg håper han i sine eldre dager ønsker å være en god mann, ikke bare en rik mann, sier Pure Salmons representant Bart Naylor til NA24.

NA24 - din nye næringslivsavis

Miljøaktivistene er aksjonærer i blant annet Pan Fish og Fjord Seafood, og utnytter taleretten under enhver generalforsamling. Tirsdag prøver de for andre år på rad å overtale Pan Fish, og skal legge fram en lang liste problemer knyttet til selskapets oppdrettslaks i åpne konteinere.

- Vi skal be Fredriksen og Pan Fish om å rydde opp i griseriet. Selskapet er verdens største synder innen lakseoppdrett, sier Naylor.

Blant annet frigis store mengder giftig avfall i dagens laksekonteinere, som ødelegger akvakulturen. Årlig rømmer rundt 3 millioner oppdrettslaks, som fører til sykdom og død blant villaksen. Mennesker kan bli syke og til og med utvikle kreft av å spise oppdrettslaks, ifølge Pure Salmon.

- Fredriksen ødela landbyen min
Pure Salmon har også fløyet to kanadiske indianere til Oslo som også skal tale sin sak under tirsdagens generalforsamling. Begge bor i et av verdens mest attraktive områder for lakseoppdrett.

Bob Chamberlin er høvding av en indianerstamme lokalisert i fjordene nordvest i Canada. Innbyggerne i landsbyen lever langt under fattigdomsgrensa, og er derfor avhengig av havets goder. Men etter at Pan Fish smelte opp sju oppdrettsbunkere i nærheten ble indianernes fiskeområde tilgriset av svart slim.

- Lakseoppdrett per i dag drives uansvarlig og er helt uakseptabel. Pan Fish har ødelagt levevilkårene til landsbyen vår, sier Chamberlin til NA24.

- Setter våre liv i fare
Neste målet til Pan Fish er nærområdet til Eugene Bryants stamme.

- På generalforsamlingen i Stavanger skal jeg si tydelig fra at Fredriksen ikke er velkommen på vårt territorie. Han setter våre liv i fare. Jeg har selv sett ødeleggelsene i den andre landsbyen, og det skal ikke skje med oss, sier Bryant bestemt.

- Fredriksen må handle ansvarlig, og forstå at indianerne står i fare for å bli utryddet. Han har økonomien til å benytte den nye oppdrettsmetoden, understreker Naylor.

Ikke kontaktet Fredriksen
Selv om Pure Salmon har holdt på i tre år, og talt på flere generalforsamlinger, har de fortsatt ikke prøvd å kontakte selve nøkkelpersonen direkte.

- Det vil fortsatt ta noen måneder før saken er helt utredet. Vi venter med å kontakte Fredriksen til vi har en helt vannfast sak. Slik vi har fortstått er han en travel mann, så presentasjonen vår må være perfekt, er Naylors forklaring.

- Vi gir oss uansett ikke før all fiskeoppdrett tar i bruk vårt nye system, sier han.

På ministerjakt
I dag skal Pure Salmon møte med både miljøvernminister Helen Bjørnøy, fiskeriminister Helga Pedersen og nærings- og handelsminister Odd Eriksen.

- Vi håper ministrene skjønner alvoret, og presser oppdrettsselskaper til å ta i bruk våre nye lukkede fiskekonteinere, sier Naylor.

- Lønnsom investering
Pure Salmon har utviklet nye, lukkede og rensende konteinere, som de mener er løsningen på alle problemene knyttet til dagens nett-konteinere.

De er fortsatt usikre på hvor dyrt anskaffelsen av lukkede konteinere blir. Naylor innrømmer at det vil koste ekstra i begynnelsen, men på lang sikt vil ikke bare naturen tjene på utviklingen:

- Laksen vil ikke lenger bli smittet av sykdommer som årlig gjør tonnevis av fisk verdiløst. Det blir også helt slutt på millionene av oppdrettslagt som rømmer hvert år, samt den konstante byttingen av ødelagte nett. I tillegg kontrollerer konteineren vanntemperaturen, og kan dermed lokaliseres hvor som helst.

Ifølge undersøkelser skal også forbrukere være villige til å betale mye mer for frisk laks uten kjemikalier og kreftfremkallende stoffer.

- Innen 10 år vil investeringen ha lønt seg, mener Naylor.

- Norge bør være først ute og som godt eksempel for resten av verden. Norges rikeste er perfekt til å lede denne paraden, avslutter han.

Konsernsjef Atle Eide i Pan Fish vil ikke kommentere saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere