Gå til sidens hovedinnhold

Indisk frieri til Kristin

India vil bli økonomisk supermakt, og trenger norsk hjelp.

- Vi skal gjøre India til en økonomisk supermakt gjennom vekst, sier Indias finansminister Palaniappan Chiadambaram.

NA24 - din næringslivsavis

Onsdag holdt ministeren Chiadambaram et foredrag på Nobel Instituttet med tittelen «Indias socio-economic agenda: Development with democracy».

Han kom med en oppfordring til finansminister Kristin Halvorsen (SV).

- Vær så snill å gi oss tilgang til ren teknologi. Vi er villige til å betale, og bruke den i hele landet, sier han.

Spille en rolle
India er verdens nest største land med 1,1 milliarder innbyggere og har hatt 8,5 prosent vekst i bruttonasjonalproduktet de siste tre årene.

- India er en av de raskest voksende økonomier i verden, sier ministeren, og legger til at landet i fjor hadde 6,3 prosent av verdens bruttonasjonalprodukt.

- Men en slik utvikling krever ressurser, og her kan Norge bidra, sier han, og påpeker at innen fornybar energi trenger landet sårt bistand.

Ministeren sier Norge kan bidra med kompetanse og investeringer innen skipsbygging, solenergi, olje og gass.

Norsk sondering
Den økonomi- og jusutdannende ministeren fremhevet at Norges største solcelleselskap REC har vært i India og sondert mulighetene for investeringer.

Konsernsjef Erik Thorsen i Renewable Energy Corporation (REC) vil ikke avsløre om det har India i kikkerten for nye fabrikker.

- Vi har gjort mange ulike vurderinger, og India har vært et av landene vi har vurdert, sier han, men legger til at hele 200 steder har vært vurdert, og 20 grundig vurdert.

- India kan etter hvert helt klart bli et spennende marked, sier Thorsen.

Solenergiselskapet vil i fjerde kvartal informere markedet om deres videre satsning.

REC investerte også 5,1 milliarder kroner i det indiske optiske medielagringsselskapet Moser Bear i juli som skal gå over en åtte års periode.

Klar over konsekvensene
En tredjedel av Indias befolkning, rundt 370 millioner mennesker, lever på under en dollar dagen. Disse og resten av befolkningen er på full fart mot et energiforbruk som det man har i vesten.

- Vi er fullt klar over vårt ansvar når det gjelder klimaendringene som skjer i verden, sier Chiadambaram. Han legger sarkastisk til at vesten kan senke sitt forbruk og da kan India legge seg litt under det.

- Vi må ikke glemme at utvikling i vårt land ikke kan skje uten energi, sier han, og understreker landet er forberedt på å ta et ansvar.

Reklame

Dette gir du til morsdagen