Industri-oppturen fortsetter

Foto: Scanpix

Stadig økt etterspørsel etter norske skip fører til gode tider i industrien.

28.04.06 11:08

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er det økt vekst i produksjonsvolum og sysselsetting i norsk industri.

SSBs konjunkturbarometer for 1. kvartal vitner om positiv utvikling for norsk industri. Økt ordretilgang i hjemme- og eksportmarkedet fører til tiltagende vekst i produksjonsvolum og kapasitetsutnyttelse og økte priser.

Verftene drar opp
Høyt aktivitetsnivå i verftsindustrien og deres underleverandører, utgjør hoveddrivkraften bak utviklingen, ifølge SSB. Men de fleste andre bransjer som omfattes av barometeret opplever bedrede forhold.

De gode tidene fører også til økt etterspørsel etter flere hender. Industrisysselsettingen synes nå å være klart økende.

Et klart flertall av bedriftslederne bedømmer generelle utsikter på kort sikt som bedre og den positive utviklingen med økt ordretilgang og bedrede markedspriser er ventet å fortsette.

Utfordringer
Men de gode tidene gir også utfordringer for industrilederne. Selv om ikke etterspørsels- og konkurranseforhold oppleves som begrensende faktorer, er det flere som peker på at kapasitetsvansker og mangel på kvalifisert arbeidskraft er et problem.

Antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen er merkbart høyere enn på samme tid i fjor. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til hele 83 prosent – det høyeste nivået som er registrert siden toppåret 1997.

Et klart flertall av bedriftslederne bedømmer generelle utsikter på kort sikt som bedre. Forventning om økende produksjonsvolum og ordretilgang samt høyere priser i hjemme- og eksportmarkedet synes å underbygge dette resultatet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.