NA24.no

Industrien sliter

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Enkelte deler sliter tungt.

Mens flere deler av norske næringsliv ser ut til å ha nådd bunnen i den økonomiske syklen, er det deler av industrien som fortsatt sliter tungt.

Nye tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at industriproduksjonen falt med 2,5 prosent i mai til juni, sammenlignet med tremånedersperioden før. Det var særlig produksjonen til oljeraffinering og kjemisk, farmasøytisk industri som falt tilbake. Her var fallet på dramatiske 8,6 prosent i forhold til samme periode i fjor.

Også andre viktige næringer viser fall, som metallvareindustrien, data- og elektrisk utstyrsindustri og maskinreparasjon og -installasjon. Fallet kommer som følge av lavere ordrereserver og svikt i etterspørselen.

Merker opptur
Det er også enkelte næringer som merker en klar opptur. Særlig gjelder dette trelast- og trevareindustrien som hadde en vekst på 9,2 prosent. Den største enkeltnæringen i industrien, næringsmiddelindustrien, var omtrent uendret i perioden.

Likevel er det ingen tvil om at industrien sliter. Virkedagskorrigerte tall viser at produksjonen i industrien gikk ned med 8,9 prosent fra juli 2008 til juli 2009.

Mindre ned enn i Europa
Tallene fra SSB viser at den norske industriproduksjonen klarte seg bedre i perioden sammenlignet med indstriproduksjone i Europa. I juni var industriproduksjonen for landen i eurosonen ned 17,8 prosent, mens det tilsvarende tallet for Norge var 10,1 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere