NA24.no

Industrien styrer LOs lønnskrav

Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)
Dermed går det mot et svært moderat lønnsoppgjør.

Det er beskjeden fra LO-leder Roar Flåthen foran møtet i LOs representantskap tirsdag.

– Situasjonen i konkurranseutsatt industri vil være ledende og referansepunktet for oss. Men det betyr ikke at vi ikke kan få til et løft for grupper som systematisk har blitt hengene etter, sier Roar Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

LO-lederen vil ikke avsløre innstillingen fra LOs sekretariat, men han gjør det klart at hensynet til arbeidsplassene i industrien vil veie tungt.

Etter det ANB kjenner til, vil LO gå inn for et forbundsvist oppgjør. Det betyr at Fellesforbundet går i først i front og forhandler om lønningene i industrien. Fellesforbundet krever at kjøpekraften sikres for alle, mens lavtlønte skal ha bedret kjøpekraft.

Industrien sliter
Roar Flåthen advarer mot et lønnsoppgjør som setter over styr arbeidsplasser i en allerede sterkt presset industri.

– Når LO nå legger grunnlaget for vårens lønnsoppgjør, så skjer det i en situasjon hvor utfordringene er større enn på mange år. Veldig store deler av konkurranseutsatt industri sliter. Arbeidsledigheten er sterkt økende ute i verden. Finanskrisen og etterdønningene av den er ennå ikke over, sier han.

– Norge vil ikke være upåvirket av det som skjer ute i verden, sier han og viser til at arbeidsledigheten nå passerer ti prosent i Sverige og Finland, mens Norge har ledighet på en tredel av dette.

Økt ledighet
– Vi må forberede oss på en periode med økt ledighet også i Norge, sier Flåthen og peker på at folk blir både oppsagt og permittert mange steder i industrien. Han er også bekymret for bygg og anlegg hvor mange bedrifter sliter.

LO-lederen poengterer at hans medlemmer har hatt en brukbar forbedring i kjøpekraften de siste ti årene.

– Det ligger vel i kortene at dere vil legge dere på en profil der lavlønte og kvinner prioriteres?

– Det faktum att vi har en annen økonomisk situasjon betyr ikke at ikke kan prioritere grupper innenfor rammene av oppgjøret, sier Flåthen forsiktig.

– Men for oss er altså sysselsetting og arbeid et viktig utgangspunkt for vårens lønnsoppgjør. Vi er i en tøffere situasjon enn på lenge, gjentar LO-lederen. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere