NA24.no

Industriproduksjonen faller

Skipsverft, Bergen Group BMV
Skipsverft, Bergen Group BMV (Bergen Group)
Sist oppdatert:
Større nedgang enn ventet i oktober.

Sesongjusterte tall viser at produksjonen i industrien gikk ned med 1,5 prosent i oktober sammenlignet med september i år.

Det melder SSB.

Fallet kommer etter en oppgang på 2,1 prosent fra august til september i år. Fra september til oktober var det en liten nedgang i næringsmiddelindustrien, mens kjemiske råvarer og ikke-jernholdige metaller hadde en økning i produksjonen.

På forhånd ventet økonomene en nedgang på 0,2 prosent.

Kvartalsvis bedring
Når det gjelder i forhold til forrige kvartal viser statistikken derimot bedring.

Norsk industriproduksjon gikk opp med 2,3 prosent fra august til og med oktober 2009 sammenlignet med mai til og med juli 2009, viser sesongjusterte tall.

- Kjemiske råvarer og ikke-jernholdige metaller bidrar mest til oppgangen i industrien sammen med næringsmiddelindustrien. Produksjonsveksten i disse næringene er knyttet til høy eksport av fisk og fiskevarer, en viss vekst i etterspørselen etter aluminium og ny oppgang i solcellerelatert virksomhet i Norge høsten 2009, melder SSB.

Det har ellers vært en nedgang i norsk trelast og trevareindustri på 2,4 prosent fra august til og med oktober sammenlignet med månedene før. Dette er knyttet til reduksjonen i boligbyggingen i Norge gjennom 2009. Produksjonen innen data- og elektrisk utstyrsindustri gikk ned med 1,7 prosent.

Vekst for verkstedindustri
Maskinindustrien, bygging av skip og plattformer og maskinreparasjon og installasjon sørger også for oppgang i industrien, mens produksjonen i annen verkstedindustri gikk ned i den siste tremånedersperioden.

- Virksomhet som leverer borepakker, boreutstyr og undervannsinstallasjoner klarer seg svært bra, mens norsk bildel- og lystbåtproduksjon fortsatt har store problemer. For bygging av skip og oljeplattformer og maskinindustrien gir ordrereservene ennå grunnlag for høy produksjon, selv om svekket ordretilgang medfører at næringene for alvor har begynt å tære på reservene, skriver SSB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere