Gå til sidens hovedinnhold

Inflasjon på 10,2 millioner milliarder

Velkommen til landet der penger er verdiløse.

Inflasjonsverdensrekorden til Zimbabwe vil ingen ende ta.

NA24 - din næringslivsavis

Etter at myndighetene i juli meldte at den var på 230 millioner prosent skulle man anta det kanskje ville ro seg ned, men den gang ei.

Den amerikanske stiftelsen Cato-instituttet har kommet fram til at inflasjonen sannsynligvis er på langt heftigere 10.200.000.000.000.000 prosent, omlag 10,2 millioner milliarder, ifølge Reuters.

Hyperinflasjonen har ridd det afrikanske landet som en mare i lengre tid og myndighetene har hele tiden trykket opp nye sedler med enda mer større eløp enn forrige gang.

Den 1. august i år fjernet sentralbanken sågar ti nuller fra sedlene for å komme inflasjonen i forkjøpet, dog for en stakket stund. Den seddelen som i dag har høyeste pålydende beløp er på 50.000 Zimbabwe-dollar, etter at ti nuller er fjernet, og den er så lite verdt at den ikke holder til å kjøpe et brød engang.

Dermed skal sentralbanken igjen fyre opp seddelpressen og kline til med sedler pålydende Z$100.000, Z$500.000 og Z$1 million i et forsøk på å få konsumentene til å få noe å kjøpe for igjen.

I dag tilsvarer en million Zimbabwe-penger, etter at ti nuller er fjernet, rundt 8 dollar, om lag 52 kroner etter dagens kurs.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken