NA24.no

Inflasjon på 10,2 millioner milliarder

Velkommen til landet der penger er verdiløse.

Inflasjonsverdensrekorden til Zimbabwe vil ingen ende ta.

NA24 - din næringslivsavis

Etter at myndighetene i juli meldte at den var på 230 millioner prosent skulle man anta det kanskje ville ro seg ned, men den gang ei.

Den amerikanske stiftelsen Cato-instituttet har kommet fram til at inflasjonen sannsynligvis er på langt heftigere 10.200.000.000.000.000 prosent, omlag 10,2 millioner milliarder, ifølge Reuters.

Hyperinflasjonen har ridd det afrikanske landet som en mare i lengre tid og myndighetene har hele tiden trykket opp nye sedler med enda mer større eløp enn forrige gang.

Den 1. august i år fjernet sentralbanken sågar ti nuller fra sedlene for å komme inflasjonen i forkjøpet, dog for en stakket stund. Den seddelen som i dag har høyeste pålydende beløp er på 50.000 Zimbabwe-dollar, etter at ti nuller er fjernet, og den er så lite verdt at den ikke holder til å kjøpe et brød engang.

Dermed skal sentralbanken igjen fyre opp seddelpressen og kline til med sedler pålydende Z$100.000, Z$500.000 og Z$1 million i et forsøk på å få konsumentene til å få noe å kjøpe for igjen.

I dag tilsvarer en million Zimbabwe-penger, etter at ti nuller er fjernet, rundt 8 dollar, om lag 52 kroner etter dagens kurs.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere