*Nettavisen* Økonomi.

Inflasjon presser Wall Street

Frykten for økt inflasjon og renteoppgang gjør at aksjene i New York faller tungt.

01.08.06 15:55

Aksjene på Wall Street har fått en tung start på dagen.

NA24 - din næringslivsavis

Industriindeksen Dow Jones starter dagen med å falle tilbake 0,37 prosent til 11.143,82 poeng. Den brede S&P 500-indeksen blir sendt ned 0,49 prosent til 1270,41 poeng.

Aksjen på teknologitunge Nasdaq-indeksen faller 1,04 prosent til 2.069,81 poeng like etter at handelen på Wall Street åpnet.

Følg de amerikanske aksjeindeksene her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Inflasjonspresset øker

Presset på den amerikanske sentralbanken øker etter at inflasjonen øker mer enn ventet i juni. Økt inflasjon kan gjøre det lettere for sentralbanksjef Ben Bernanke å sette opp renten.

Inflasjonen målt ved det amerikanske kjerneforbruket har ikke vært høyere på elleve år. Kjerneforbruksindeksen for husholdningene (ekskludert for mat og energi) økte med 0,2 prosent i juni. Dermed steg den for tredje måned på rad og har de siste tolv månedene steget hele 2,4 prosent. Det er det høyeste nivået siden april 1995.

Samtidig viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet at konsumprisene i juni steg med 0,2 prosent, en oppgang på 3,5 prosent det siste året.

Tjener og bruker mer
De amerikanske aksjefuturene reagerer også på nøkkeltallene over husholdningenes inntekt og forbruk i juni. Statistikken viser at de private inntekten økte med 0,6 prosent, noe som er identiske med hva markedet hadde ventet.

Husholdningens forbruk steg som ventet til prosent mot 0,4 prosent.

Telegiganten Verizon var tirsdag ettermiddag ute med tall for andre kvartal. Selv om forventningene var lave på forhånd klarte ikke selskapet å innfri. Resultatet endte på 1,6 milliarder dollar tilsvarende 55 cents pr. aksje. Dette er en nedgang fra samme kvartal i fjor da teleselskapet leverte et resultat på 2,1 milliarder kroner tilsvarende 75 cents pr. aksje.

Justert for enkelt poster ble resultatet pr. aksje på 64 cents pr. aksje i andre kvartal og en omsetning på 22,68 milliarder dollar. Analytikerne hadde på forhånd forventet at de ville legge frem et resultat på 62 cents pr. aksje og en omsetning på 22,78 milliarder dollar.

Tjener fett
Fast Food-kjeden Burger King som akkurat har avsluttet sitt første kvartal som et børsnotert selskap kunne legge frem et tap for de tre månedene som strekker seg fra april til og med juni. Burger King la frem et tap på 9 millioner dollar tilsvarende 7 cents pr. aksje,

Klikk på bildet for å forstørre.

mot et overskudd på 2 millioner dollar eller 2 cents pr. aksje. Omsetningen økte med 6 prosent i samme periode.

Maraton Oil tjente 1,75 milliarder dollar i andre kvartal tilsvarende 4,80 dollar pr. aksje. Dette er langt bedre enn hva tilfellet var for ett år siden da selskapet hadde et resultat på 673 millioner dollar eller 1,92 dollar pr. aksje. Analytikerne hadde ventet et resultat pr. aksje på 3,57 dollar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag