NA24.no

Inflasjonen stiger i Norge

Sist oppdatert:
Hopp i matvareprisene driver konsumprisindeksen.

Inflasjonen tikket opp i november, viser statistikk fra SSB torsdag.

Sammenlignet med november i fjor økte konsumprisene med 2,8 prosent, opp fra prisveksten på 2,5 prosent i oktober.

Samtidig var årsveksten i KPI-JAE (konsumprisene justert for avgiftsendringer og uten energivarer) i november på 3,1 prosent, mot 3,0 prosent måneden før.

Prishopp på mat
I konsumprisindeksen (KPI) var den viktigste bidragsyteren til tolvmånedersendringen økte priser på mat og drikke, ifølge SSB. Matvareprisene steg 3,5 prosent fra november i fjor til november i år, og de fleste undergruppene har økt i pris siste år. Den største prisoppgangen er innen frukt og grønnsaker.

Samtidig har prisene på alkoholfrie drikkevarer vist en økning på 5,5 prosent.

Siste tolv måneder har også prisene på møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler, som økte 7,7 prosent, bidratt til oppgangen i KPI. Prisene på restauranttjenester og klær steg henholdsvis 3,2 og 3,0 prosent i perioden.

I motsatt retning trakk lavere priser på drivstoff. Siste år har bensinprisene falt med 6,4 prosent, mens dieselprisene er ned 7,7 prosent.

Hovedårsaken til oppgangen i KPI-JAE var prisutviklingen på matvarer, samt prisutviklingen på boligtekstiler, melder SSB.

Den kraftige kronesvekkelsen bidrar til at importerte varer blir dyrere. Det siste året har prisene på importerte konsumvarer steget med 4,2 prosent.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere