NA24.no

Inflasjonsjubel på Wall Street

Foto: Paul Sakuma (Scanpix/AP Photo)
Sist oppdatert:
Kjerneinflasjonen ligger innenfor det godtatte nivået til sentralbanken.

Torsdag ble det kjent at renten i USA holdes uendret på 5,25 prosent. Dette var helt som ventet. Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke advarte likevel mot inflasjonen og sa at denne ikke var under kontroll.

NA24 - din næringslivsavis

Nå viser det seg at prisveksten ligger innenfor det nivået Bernanke er komfortabel med.

Børsene stiger
Industriindeksen Dow Jones stiger 0,66 prosent 13.510,48 poeng. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen blir løftet 0,57 prosent til 2.623,25 poeng. Den brede S&P 500-indeksen kryper opp 0,64 prosent til 1.515,34 poeng.

Tall fra handelsdepartementet viser at inntektene i USA økte med 0,4 prosent i mai. Samtidig økte forbruket med 0,5 prosent.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at husholdningenes inntekter ville øke med 0,6 prosent, mens forbruket ville øke med 0,7 prosent

Kjernekonsumprisene steg med 0,1 prosent i mai, noe som var i tråd med forventningene. Det kommer frem en rapport fra det amerikanske handelsdepartementet. Dermed er kjerneinflasjonene innenfor det sentralbankens komfortable sonen for andre måned på rad.

Sterke makrosignaler
De siste tolv månedene har kjerneprisene som ikke inkluderer matvare- og energipriser steget 1,9 prosent. Den amerikanske sentralbanken har en uoffisiell område på mellom 1 til 2 prosent.

Det er første gang på tre år at denne målingen har steget mindre enn 2 prosent. I april lå den årlige takten på 2 prosent.

Innkjøpssjefene i Chicago er optimistiske med tanke på fremtiden.

Det kommer frem i en undersøkelse som er blitt gjennomført blant innkjøpssjefen. Indeksen som måler innkjøpssjefenes forventninger, PMI, steg i juni til 60,2.

Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at innkjøpsindeksen ville ligge på 57,5 i juni.

iPhone vs. Blackberry
Apple er blant selskapene som er i fokus. Selskapet har lansert sin nye iPhone fredag og markedet er spente på hvordan telefonene vil bli tatt imot av brukerne. Apple har lagt mye prestisje i prosjektet og forventningene er skrudd i været. Apple-aksjen stiger 1,3 prosent.

iPhone skal utfordre Blackberry. Produsenten av Blackberry kunne melde om et knallsterkt resultat for siste kvartal. Research In Motion økte omsetningen med 76 prosent, mens resultatet vokste med 73 prosent. Aksjen stiger 16,6 prosent.

Forbrukersentimentet i USA var på 85,3 i slutten av juni, det viser tall fra universitetet i Michigan. Økonomene hadde ventet at indeksen skulle ligge på 84.

Samtidig kom det tall som viser at byggenæringen også går godt. I juni økte bygginvesteringene med 0,9 prosent. Markedet hadde ventet en økning på 0,2 prosent.

Oljeprisen i den amerikanske handelen har steget over 70 dollar fatet for første gang i år. Det legger en liten demper på børsene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere