*Nettavisen* Økonomi.

Inflasjonspreget avslutning

Wall Street var på vei mot solid pluss, men sterke jobbtall gjorde at et dalende rentehåp tok med seg mesteparten av oppgangen.

09.03.07 22:14

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Børsstarten ble reddet av solide makrotall fra de amerikanske myndighetene. En solid sysselsettingsrapport sendte de amerikanske aksjene rett oppover fra start. Men så begynte investorene å vurdere rapporten og inflasjonsspøkelset tok overhånd. Dermed forsvant en god del av oppgangen.

NA24 - din næringslivsavis

- Spørsmålet er nå hva vi er mest redd for. En økonomisk nedgang eller inflasjon. Jeg vil argumentere med at mennesker er mest redde for en nedgang, sier sjefmarkedsstrateg Art Hogan hos Jefferies & Co., ifølge Marketwatch.

Kjapt etter at sysselsettingsrapporten ble fremlagt falt markedsoddsen på at sentralbanken vil kutte renten i første halvdel av 2007 til 32 prosent fra tidligere 66 prosent. Markedsrentene ble også sendt høyere.

I forkant var det stor interesse for sysselsettingsrapporten fra februar. Denne rapporten viste at den amerikanske økonomien er på rett vei noe som tar vekk deler av resesjonsspøkelset. Det legges størst vekt på at ledigheten faller i USA.

I februar var ledigheten nede 4,5 prosent, samtidig ble det skapt 97.000 nye arbeidsplasser utenfor jordbruksektoren i februar. Det er den laveste veksten på over to år.

Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at ledigheten skulle ligge på 4,6 prosent, mens det var ventet at antallet skapte arbeidsplasser utenfor jordbruket skulle være på 95.000.

Den gjennomsnittlige timeprisen økte med 0,06 dollar noe som var ventet, mens den gjennomsnittlige arbeidsuken falt 0,1 time til 33,7 timer. Økonomene ventet at den gjennomsnittlige arbeidsuken skulle ligge på 33,8 timer. Timeprisen var ventet å øke med 0,3 prosent.

Handelslekkasjen i USA var noe lavere enn ventet i januar. Ifølge tall fra handelsdepartementet var underskuddet på handelsbalansen i årets første måned på 59,12 milliarder dollar.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at underskuddet skulle ligge på 59,8 milliarder dollar. Eksporten økte med 1,1 prosent til 126,67 milliarder dollar, mens importen falt 0,5 prosent 185,79 milliarder dollar. Bedringen i handelsunderskuddet kan få gi positive effekter på bruttonasjonalprodukt i første kvartal.

Da gulvhandelen stengte på råvarebørsen i New York ble frontkontrakten på WTI-oljen handlet for 60,10 dollar per fat, noe som er en nedgang på hele 2,5 prosent.

Amerikanske værprognoser fra nordøstre USA indikerer at det vil bli varmere vær den neste uken, ifølge Bloomberg. Dette geografiske området er storkonsument av fyringsolje og dermed antas det at etterspørselen vil minke.

Dagens nøkkeltall:
Dow +0,13% til 12.276,32

Nasdaq +-0,01% til 2.387,55

S&P 500 +0,07% til 1.402,85

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.