*Nettavisen* Økonomi.

Ingebrigtsen krever 420 millioner av banken

Foto: Tore Bruland

Acta-gründeren mener Handelsbanken ga dårlige og inhabile råd.

26.01.11 15:32

Fred A. Ingebrigtsen og kona Ingrid Ottesen saksøker Handelsbanken for 420 millioner kroner. Det er satt av to uker til saken som skal ledes av ting- rettsdommer Anne Kamilla Silseth, skriver Rogalands Avis.

Det er Handelsbankens filial i Lars Hertervigsgate som er saksøkt av ekteparet Ingrid Ottesen og Fred A. Ingebrigtsen.

De er representert ved advokatene John Christian Elden og Bjørn Kvernberg. Også Spring Holding AS, ekteparets investeringsselskap, er part i konflikten.

Handelsbankens advokat er Christian Fredrik Galtung.

Dårlig rådgivning
Elden har tidligere sagt til Rogalands Avis at han har tatt ut stevning ut fra bankens dårlige og til dels inhabile rådgivning.

Kravet fra Ingebrigtsen/Ottesen/Spring Holding AS vil være utmålt etter rettens skjønn oppad begrenset til 420 millioner kroner.

- Når det gjelder tidsbruken på hovedforhandlingen som skal gå over to uker, er dette fordi at saken er omfattende, sier Bjørn Kvernberg til Rogalands Avis.

Delte kontor
Handelsbanken har i alle år vært Ingebrigtsens bankforbindelse, og etter at han begynte som investor og startet opp Spring-gruppen delte han også kontorer med banken i Lars Hertervigs gate.

Mye av det striden handler om er et lån Ingebrigtsen ble anbefalt å ta opp i mai 2008. I regi av Handelsbanken lånte tre lokale næringslivsprofiler 25 millioner kroner hver til Ingebrigtsen.

- Kom ikke ut på markedet
I tillegg var forutsetningen for de private långiverne at Handelsbanken selv bidro med et lån på 25 millioner kroner.

I stevningen stilles det en rekke spørsmål knyttet til dette opplegget, herunder også til Handelsbankens habilitet.

- Låneopptaket medførte at rundt 50 millioner Acta-aksjer ikke kom ut på markedet samtidig som både banksjef Terje Lind og Handelsbanken selv satt med Acta-aksjer, og hadde en interesse i at Ingebrigtsen ikke solgte. Hvis det er dette som ligger bak bankens råd, representerer det en sammenblanding av kundenes og egne interesser som ikke skal finne sted, har Kvernberg tidligere sagt til Rogalands Avis.

Kommunikasjonsdirektør Lars N. Sæthre i Handelsbanken svarte følgende på dette:

- Vi registrerer at det framsettes en rekke påstander i denne saken. Også disse har vi hørt før. Faktum er at vi har tatt denne saken på alvor og gjennomført både intern gransking og en uavhengig ekstern juridisk vurdering for å sjekke om ting er gjort slik det skal. Begge gjennomganger konkluderer med at det ikke er dekning for de påstandene som framsettes. De framstår derfor som uriktige og tendensiøse. Når det nå er såpass stor avstand mellom partene i denne saken, vil det være en god løsning at vi nå får rettens hjelp som nøytral tredjepart til å avklare faktum.

Når det gjelder innsidesaken der Ingebrigtsen og flere andre er siktet for innsidehandel og brudd på verdipapirloven er denne fortsatt til behandling hos førstestatsadvokat Harald L. Grønlien.

Stavanger tingrett har satt av to uker til saken.

Saken:
* Mandag 16. juni 2008 ble Acta-gründer Fred A. Ingebrigtsen, hans søster, svoger Kåre Nilsen, halvbror og Knut Helge Nordbotn siktet for ulovlig innsidehandel.

* Fredag 20. juni ble Lars Audun Lunde også siktet i saken. Tirsdag 24. juni ble den sjuende siktet, en 59 år gammel venn og forretningsforbindelse.

* I tillegg er det tatt ut siktelser i forhold til fire selskaper, som eies av de siktede.

* Alle har vært siktet for å ha kjøpt aksjer i Acta for over 114 millioner kroner.

* I midten av september 2010 kom politiet med en endret siktelse mot Ingebrigtsen og de andre siktede i saken. Denne går mer på overtredelser av verdipapirloven og betydelig mindre på innsidehandel.

* Saken ble ferdig etterforsket i desember 2010. Førstestatsadvokat Harald L. Grønlien avgjør hva som skal skje videre med den.

Les flere nyheter hos: Rogalands Avis

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag