*Nettavisen* Økonomi.

Ingen Amelie-effekt

Foto: Arbeiderpartiet/Ragnhild Meland(Nettavisen)

Det er ingen partipolitisk Amelie-effekt å spore.

20.01.11 12:25

Det viser tallene i meningsmålingen Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Målingen forteller at SV går tilbake 1,2 prosent, mens Frp går like mye fram. Ellers det bare små bevegelser siden desember.

Det ser ikke ut til at SV har fått noen positiv effekt av engasjementet for Maria Amelie, heller tvert om. På den annen side har velgerne heller ikke straffet Arbeiderpartiet. Størstedelen av målingen er tatt opp etter at Amelie ble arrestert forrige onsdag.

Bakgrunnstallene i målingen viser imidlertid urovekkende trekk sett med rødgrønne øye. Stadig flere av SVs og Aps tidligere velgere setter seg på gjerdet.

- Det er små endringer for Ap, men det er interessant å legge merke til at Marie Amelie-saken ikke ser ut til å påvirke oppslutningen, sier Aps nesteleder Helga Pedersen til ANB.

Høyre størst
Høyre troner fortsatt øverst på tronen i partibarometeret for januar. Høyre har en oppslutning på 27,3 prosent, mens Frp kan skilte med 25,3 og Ap må ta til takke med 24,2 prosent. Høyre og Fremskrittspartiet har altså flertall sammen, og ville kunne dannet felles regjering dersom det hadde vært stortingsvalg i morgen.

- Vi tar dette som en inspirasjon og bekreftelse på at Høyre har stor tillit blant velgerne, kommenterer Høyres Jan Tore Sanner.

- Dårlige meningsmålinger den siste tiden gjør at vi må over i kampanjemodus mot kommunevalget, kommenterer Helga Pedersen.

Sentrumspartiene vaker mellom fire og fem prosent og er dermed farlig nær sperregrensen for utjevningsmandater. SV går altså merkbart tilbake og må nøye seg med en oppslutning på seks prosent.

- Målingen bekrefter at SV ligger i dette området, og det er for dårlig. Vi rødgrønne må ta oss sammen, sier Bård Vegar Solhjell, parlamentarisk leder i SV.

Det brede lag
- At målingen viser såpass lite bevegelse, synes jeg er interessant. Maria Amelie-saken har vært gjenstand for mye og farget omtale fra lite kritiske journalister. Dette viser kanskje at selv om saken vekker følelser, så vekker den ikke så sterke følelser i det brede lag av folket, sier Frp-leder Siv Jensen.

Hun tror statsminister Jens Stoltenberg puster lettet ut over tallene.

- Jeg tror nok Ap hadde fryktet større utslag av den siste uken, sier Jensen, og understreker at hun er mer opptatt av trender enn enkeltmålinger.

Tallenes tale
Opinions meningsmåling er tatt opp i perioden 11. til 18. januar. Tusen personer er spurt gjennom Norstats web-panel om hva de ville stemme dersom det var stortingsvalg i morgen. 76 prosent har oppgitt partipreferanse, som fordeler seg slik (endring fra forrige måned o parentes):

Ap - 24,2 prosent (tilbake 0,4)

SV - 6,0 prosent (tilbake 1,2)

Sp - 4,9 prosent (fram 0,6)

Høyre - 27,3 prosent (fram 0,5)

Frp - 25,3 prosent (fram 1,2)

KrF - 4,4 prosent (tilbake 0,5)

Venstre - 4,2 prosent (tilbake 0,9)

Rødt - 1,9 prosent (fram 0,1)

Andre - 1,3 prosent (fram 0,6) (ANB)

Annonsebilag