NA24.no

(Hurtigruten)

Ingen avbestillinger etter terroren

Sist oppdatert:
Utenlandske turister lar seg ikke skremme fra å reise til Norge.

Hurtigruten har ikke hatt én eneste avbestilling etter at Norge ble utsatt for terror fredag.

– Vi fikk noen henvendelser fredag kveld, fra folk som var urolige. Spesielt fra amerikanere, sier administrerende direktør Olav Fjell i Hurtigruten til NA24.

– Men da det ble klart at terroren var én manns verk, og ikke et resultat av internasjonal terror, ble folk beroliget. Siden har vi ikke hatt én henvendelse, sier Fjell.

De 11 hurtigrutebåtene som går mellom Bergen og Kirkenes, er fulle. Og fullbooket resten av sommeren.

Mulig terrorobjekt
Olav Fjell forteller at selskapet var i stuss om hvordan de skulle håndtere terroren:

– Vi spurte oss selv; er risikobildet endret for Hurtigruten? Og vurderte tiltak som adgangskontroll. Situasjonen var veldig uoversiktlig, sier Fjell.

Hurtigruten har som kjent fått mye eksponering etter at NRK sendte direkte fra én av båtene i over fem døgn. Dokumentaren «Hurtigruten – minutt for minutt» ble viet stor internasjonal oppmerksomhet.

– Som følge av oppmerksomheten ville Hurtigruten kunne være et av mange mulige objekter for et anslag der målet er å vekke oppsikt. Dette var vi klar over, forteller Fjell.

Selskapet valgte derfor å holde en lav profil gjennom helgen.

– Vi la vekt på å være forsiktige, sier Fjell.

3,3 milliarder
Hurtigruten markedsføres som «verdens vakreste sjøreise». I 2010 noterte selskapet drøyt én million gjestedøgn.

Om lag 60 prosent av disse dekkes av turister fra utlandet.

Etter dokumentaren på NRK har etterspørselen skutt i været. I bakkant av programmet gikk henvendelsene til selskapet opp i 15 ganger normalen.

Hurtigruten ASA er et børsnotert konsern, med samlet årlig omsetning på rundt 3,3 milliarder kroner og cirka 1.400 faste ansatte. Blant eierne finner vi profilerte folk som Trygve Hegnar og Petter Stordalen.

Ingen oversikt
Det øvrige reiselivet i Norge har ennå ikke oversikt over mulige konsekvenser av terroranslaget.

– Vi har på nåværende tidspunkt ingen informasjon om hva dette betyr for Norge som reisemål. Heller ikke om det er kommet avbestillinger som følge av terroren, sier reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge til NA24.

Det er Innovasjon Norge som står bak blant annet Visitnorway.com .

– Reiselivet i Norge har for øvrig merket stor pågang med kondolanser både på nettsider og på e-post fra hele verden. Det både varmer og er rørende, sier Tuftin.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere