NA24.no

Ingen bedring i byggebransjen

Sist oppdatert:
Krisepakkene har ikke hatt noen effekt for dem som selger spiker og «to toms fire».

Trelast og Byggevarehandelens Fellesorganisasjon (TBF) har lagt fram statistikk som viser at 2008 ga en gjennomsnittlig nedgang i omsetningen på omtrent 2,4 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

TBF anslår at den samlede omsetningen gjennom Norges rundt 1.000 byggevarehandlere havnet på 42,6 milliarder kroner i 2008.

Omsetningen i byggevarehandelen lå på et relativt høyt nivå gjennom hele første halvår 2008. Fra september viste imidlertid omsetningsstatistikken en nedgang fra 2007. Den negative markedstrenden har fortsatt inn i 2009, ifølge TBF. Dette harmonerer godt med tallene fra SSB som kom mandag denne uken. De viste at det var en bråstopp i boligbyggingen i Norge i januar.

I januar i år ble det igangsatt bygging av 2.299 boliger. Dette er en nedgang på 14,2 prosent i forhold til samme måned i fjor.

LES MER: Bråstans i boligbyggingen

Mandag kom også beskjeden om at kjøkkenprodusenten Norema stenger ned sin produksjon i Norge.

LES MER: Kjøkkenprodusent legger ned

- Dårlige måneder i 2009
Denne trenden bekrefter administrerende direktør Espen Hoff i Byggmakker at bare har fortsatt.

- Situasjonen for oss i februar var som den var i januar. Begge to har vært dårlige måneder, sier Hoff til NA24.

Hoff understreker at han har vanskeligheter med å gi et presist bilde av boligbygging isolert sett, siden dette er et av flere markeder Byggmakker er inne på som underleverandør. Men det er ingen tvil om at stillstanden i byggevaremarkedet har fortsatt langt inn i 2009. Byggmakker er Norges desidert største byggevarekjede målt i omsetning (se faktaboks).

- På grunn av at påsken kom tidlig i fjor, vil vi få et stort utslag i statistikken for mars. Men den underliggende tendensen er helt tilsvarende. Det er på samme lave nivå, fastslår Hoff.

- Ingen krisepakkeeffekt
Byggmakker merker at det er noen regionale forskjeller i salget av byggevarer, men tendensen for hele landet er klar. Det er ingen tegn til bedring ennå.

- Når vi ser på de lokale forskjellene, kan ett eller to store prosjekter gjøre at statistikken går fra minus til pluss. Agder-fylkene har holdt stand veldig lenge, men ellers er bildet temmelig det samme, sier Hoff.

- Så regjeringens krisepakke har ikke hatt noen effekt?

- Det er helt riktig. Det hadde vi heller ikke forventet i forhold til den tiden det tar med tanke på anbudsreglement og behandlingstiden i slike prosesser. Vi har ikke forventet å se noen effekt av det før nærmere sommeren, sier Hoff.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Fandenivoldsk innstilling
- Hvilke tilpasninger gjør dere i forhold til denne situasjonen?

Vi går gjennom kontinuerlig alt vi har av kostnader og investeringer. Det er klart at hvert eneste minutt av døgnet skal vi ha et fokus på hvordan vi kan drive billigere og smartere. Samtidig skal vi ha en fandenivoldsk innstilling til hvordan vi kan drive enda bedre kundeservice. Vi må passe oss for at vi ikke sparer oss til fant. Så det er en viktig balansegang for oss, fastslår Hoff.

- Hvordan tror du det går framover?

- Jeg tror ikke jeg vil driste meg til å spå noe særlig. Vi konsentrerer oss om det vi kan gjøre noe med, og det er oss selv. Det er uhyre vanskelig å mene noe som helst om utviklingen de neste par årene, sier Hoff.

63 milliarder
I tillegg til omsetningen som går gjennom byggevarehandlene, kommer omsetningen av byggevarer gjennom fargehandlere, interiørutsalg, jernvare- og industriforretninger, kjøkkenutsalg, varmesentre og andre spesialforretninger.

TBF anslår at omsetning gjennom disse typer utsalg utgjør 20 milliarder i 2008. Dermed lå den samlede omsetningen på rundt 63 milliarder kroner i 2009.

Dette er en nedgang for totalmarkedet på omtrent 2,6 prosent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere