*Nettavisen* Økonomi.

Ingen biter på agnet til Fredriksen

Foto: Foto: Olaf Lampe

John Fredriksen har enda ikke fått snøret i bånn.

22.05.13 09:08

Den 30. april varslet John Fredriksens sjømatkjempe Marine Harvest at det vil sluke lakseoppdretteren Cermaq for 105 kroner per aksje, fordelt likt på penger og aksjer.

Les mer: Fredriksen vil bli sjømatkonge

En betingelse er at Cermaq, hvor staten eier 43,5 prosent, ikke kjøper opp et tredje sjømatselskap, peruanske Copeinca.

Giske-njet
Tirsdag var det generalforsamling i Cermaq og der ble det stemt mot en emisjon rettet mot et kjøp av Copeinca ble nedstemt. Dermed ligger mye til rette for at Fredriksen kan få sikret seg selskapet, med ett unntak.

Og det er prisen.

Tross at budet var 22 prosent over aksjens sluttkurs, vurderes det som for lavt, og næringsminister Trond Giske har også meddelt at selskapet er verdt mer.

- Jeg tror at budet må opp i minst 115 kroner for at det skal være akseptabelt for statsråden, sier analytiker Geir Kristiansen i Sparebank 1 Markets til Dagens Næringsliv.

Får han rett, må Fredriksen og medeierne i Marine Harvest punge ut 890 millioner kroner mer, noe som priser Cermaq til vel ti milliarder kroner. Til sammenligning er Marine Harvest priset til vel 24 milliarder kroner og markedets klart største aktør.

Pynter bruden
Men selv om Fredriksen etter Cermaqs avgjørelse nå befinner seg i førersetet, er ingenting sikkert.

I spillet om å få bedre betalt pynter ledelsen i Cermaq nemlig bruden for andre mulige partnere.

Ifølge Dagens Næringsliv er en mulig kandidat eiermiljøet rundt det norske selskapet Salmar, som prises til 6,7 milliarder kroner.

Også Cermaqs datterselskap EWOS, som produserer fiskefôr, skal være interessant for utenlandske aktører, ifølge Finansavisen.

På den annen side ønsker flere av de største aksjonærene i Cermaq at det blir inngått en avtale med Marine Harvest.

Cermaq kunne for et par uker siden melde om et driftsresultatet på 141 millioner kroner i årets første tre måneder, noe som var opp fra et underskudd på 101 millioner kroner for et år siden. Årsaken var primært høyere laksepriser.

Cermaq har for øvrig kun en periode vært priset høyere enn nå, og det var da Oslo Børs nådde historiske nivåer før finanskrisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.