NA24.no

Ingen finanskrise hos sparebankene

Foto: Vang Sparebank. (-)
Sist oppdatert:
Sparebank-Norge økte overskuddet i fjor.

Sparebankene hadde i 2009 et samlet overskudd på 14 milliarder kroner. Det var fire milliarder høyere enn året før, skriver Sparebankforeningen i en melding.

Egenkapitalavkastningen var på cirka 11 prosent i 2009, mot cirka 8 prosent i 2008. Hovedgrunnen til resultatforbedringen var store gevinster i verdipapirmarkedet.

Rentenettoen gikk betydelig ned i 2009 og endte på 1,22 prosent. Nedgangen skyldtes i hovedsak at det lave rentenivået ga en lavere forrentning av bankenes egenkapital.

«Etter en lengre periode med svært lave tap i sparebankene ble det en klar økning i tapene da finanskrisen slo til for fullt høsten 2008. Mot slutten av fjoråret ble det imidlertid en stabilisering av tapene og ved årets slutt var tapene på 0.5 prosent av brutto utlån. Det var klart høyere enn året før, men samlet sett ble tapene langt lavere enn fryktet da finanskrisen tok til», heter det i en melding

Bruttoutlånene i sparebankene gikk ned med 13 prosent i 2009. Det skyldtes i hovedsak overføring av lån til boligkredittforetak. Innskudds- og kostnadsnivået holdt seg ganske stabilt i forhold til 2008.

«Sparebankene utenom DnB NOR hadde et overskudd på 7 milliarder kroner i 2009. Det var langt høyere enn året før da resultatet ble 2,6 milliarder. Egenkapitalavkastningen økte kraftig og endte på 11 prosent mot 4 prosent i 2008. Disse sparebankene hadde en samlet forvaltningskapital på 968 milliarder kroner ved utgangen av fjoråret.», heter det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere