*Nettavisen* Økonomi.

Ingen fred i sikte i Irak

Foto: (Reuters)

TV 2s reporter Fredrik Græsvik har fulgt Irak-krigen tett. Tre år etter de første rakettene rystet Bagdad, ser han ingen fred i sikte.

20.03.06 18:49

JERUSALEM: Tre år har gått. Tre år siden jeg våknet av de første amerikanske rakettene som rystet sentrum av den irakiske hovedstaden. Vi visste at angrepet ikke var langt unna, men det var likevel skremmende da det kom. Aldri før er en by blitt bombet med så store mengder eksplosiver som Bagdad ble i løpet av de neste tre ukene. Hensikten til amerikanerne og deres allierte var å skremme det irakiske regimet og irakiske styrker så ettertrykkelig at de overgav seg. Men skremt ble også sivilbefolkningen. De som amerikanerne skulle frigi fra Saddams tyranni.

Fortsatt krig
9. april tok amerikanerne Bagdad. En knapp måned senere erklærte Bush krigen som vunnet. Men krigen pågår fortsatt. Etter at jeg forlot Irak i april 2003, har jeg reist tilbake på reportasjeturer for TV 2 åtte ganger. I uker av gangen har jeg reist rundt i et land hvor blodet stadig flyter i gatene. For hver gang jeg kommer tilbake synes situasjonen mer håpløs, og freden lenger unna. Etterhvert har det blitt umulig å reise rundt uten væpnede vakter og våpen innen rekkevidde.

2500 døde
Saddam Hussein og hans generaler visste at de ville tape mot et amerikansk-ledet angrep. Derfor la de en plan. Våpen og ammunisjon ble gjemt unna på uttallige steder i dette store landet. Gravd ned i jordbruksområdene, eller gjemt i kjellere i byene. Når amerikanerne trodde de hadde vunnet slaget, ble våpnene hentet fram. Aktivister fra andre land strømmet til Irak for å delta i krigen mot amerikanerne. Rundt 2500 amerikanske og allierte soldater har mistet livet i Irak.

Saddam
Irakerne vil ha fred. De vil ha demokrati. Og de aller fleste ville bli kvitt Saddam Hussein. Mye har forandret seg fra den dagen Saddam ble hentet opp fra sitt skjulested. I flere måneder har han stått i rettsalen i Bagdad – og oppført seg som han fremdeles er irakernes president. Det skremmer mange. Landets nye myndigheter og amerikanerne vet at det er viktig å få Saddam dømt. De vil bli kvitt spøkelset fra fortiden. Men det tar tid. Lang tid tar også demokratiseringsprosessen irakerne er inne i. Alt for lang tid. For i mellomtiden er det de med våpen som styrer.

Frykter kidnapping
Yassir Yassin heter mannen som jobbet for TV 2 før, under og etter bombingen i 2003. Han jobbet også for regimet, og skaffet oss visum og oppholdstillatelse mens andre journalister ble kastet på dør. Etter krigen var han igjen på plass for oss. Han ordnet avtaler, og tok kontakt med de nye myndighetene når strenge visumregler ble gjeninnført i 2004. I fjor høst kom han til meg på hotellet i Bagdad for å fortelle at han ikke kunne jobbe for oss mer. Det var for farlig, forklarte han. Årsaken er at Yassir bare har ett barn – en sønn på sju år. Naboene visste at han hadde en godt betalt jobb for vestlige journalister. Ettbarnsfamilier i Bagdad har de siste par årene vært utsatt for at barna blir kidnappet. Har du bare ett barn, og mye penger, gir du alt for å få det ene barnet tilbake.

50 drepes daglig
Irakerne vil sende barna sine til skolen uten å frykte for kidnappinger. De vil at jenter og unge kvinner skal kunne gå ut, uten å bli voldtatt. De vil slippe å leve med fryken for å bli drept. Det er frihet. Den friheten er langt unna. Over femti mennesker blir drept i Irak hver dag.

I tillegg til daglige kamphandlinger mellom okkupasjonsstyrkene og væpnede grupper, har Irak sklidd inn i en stadig mer borgerkrigslignende tilstand de siste ukene og månedene. Tidligere statsminister Iyad Allawi sier til fjernsynskanalen CNN at det er borgerkrig i Irak.

Massiv motstand
I forbindelse med tre-års-markeringen har USAs president, George W. Bush, sagt at amerikanerne har en strategi. «En strategi som vil føre til seier i Irak.» Men mye har gått galt for amerikanerne på veien mot denne seieren. De fant aldri spor av de masseødeleggelsesvåpnene de gikk til krig for. Motstanden mot invasjonsstyrken var liten, men motstanden mot okkupasjonsstyrken har vist seg å være langt større enn amerikanerne hadde planlagt for.

Jeg har kjørt patrulje med amerikanske soldater i Falluja. Soldater som er inne i sin tredje rotasjon i Irak. Soldater som kommer under daglige angrep, og hater Irak. De har blitt opplært til å fortelle besøkende journalister at de skal ut «for å vinne irakernes tillit – their hearts and minds!» Når vi skrur kameraet av forteller de at de vil hjem og vekk fra Irak så fort som mulig.

Bush-administrasjonens prosjekt med å demokratisere Midtøsten har så langt ikke lykkes. Mye bra har skjedd i Irak. De har hatt valg, de er kvitt en tyrann og de har håp om en demokratisk og fri framtid. Men svært mye har også gått galt i Irak de siste tre årene. Galt for amerikanerne, men aller mest for irakerne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag