NA24.no

Ingen grenser for Ørnhøi

Sist oppdatert:
Stein Ørnhøi stigmatiserer østeuropeere i sin kamp mot Schengen-avtalen, skriver bloggeren Vox Populi.

I helga leste jeg et innlegg i Dagsavisen. Som jeg måtte lese flere ganger. Fordi jeg trodde avisen hadde byttet byline. Det sto nemlig et bilde av Stein Ørnhøi der. Men innholdet var av en slik valør at jeg trodde det var en person med helt annet fargekode enn Ørnhøis røde.

At Ørnhøi er motstander av Schengen kom ikke som noen overraskelse. Men mer overraskende er hvilke midler han bruker for å rettferdiggjøre sitt standpunkt:

Det er et samfunnsproblem at vi oppsøkes av kriminelle bander fra Øst-Europa. Dessuten liker ikke folk falske asylsøkere og busslastene med rumenske sigøynere som bringes inn i landet for å sitte på gatehjørner for å tigge. Og alle forstår at norske arbeidere er gammeldags forbanna når baltiske og polske arbeidere fritt reiser inn i Norge og jobber svart for halv tarifflønn. Og politikere og presse er naturligvis rystende enige om at alt dette er forferdelig. Men ingen setter navn på hovedårsaken til at det har blitt slik. Ingen sier Schengen-avtalen.

"Rumenske sigøynere"? Jeg trodde SV hadde forlatt sigøynerbetegelsen. Eller hentes den frem når grensene trues? Og hvem er det som bidrar til at baltiske og polske arbeidere jobber svart for halv tarifflønn. Skulle ikke forundre meg om noen av disse hadde medlemskort i fagbevegelsen. Et medlemskap sponset av norske skattebetalere.

SV er raskt ute med fordømmelser når andre generaliserer og stigmatiserer. Men en sentral SVer som Stein Ørnhøi nekter seg intet i "sin gode saks" tjeneste.

Schengen er for meg motsetningen til et system som Ørnhøi i tidligere år var en varm tilhenger av. Der jerntepper og geværkuler hindret menneskene i å reise hvor de ville. Både med og uten pass. Der selv meningsfrihet var fraværende. Det er bare 20 år siden.

Den frie flyten av mennesker mellom land i Europa hadde vi faktisk før 1. verdenskrig. Da kunne man reise passfritt fra Paris til Moskva. Og det er fraværet av krig i Europa som gjør at vi nærmer oss denne tilstanden i dag. Et fravær som EU bidrar til. Like det eller ikke.

Og når de mennesker som var knuget av Ceau¿escu og Jaruzelski nå ser mot Edens hage i nord. Der oljen blir omskapt til melk og honning. Men Ørnhøi vil altså ikke slippe dem inn. Uten pass. Som om småkjeltringer er uten pass.

Dette er et av de kompromisser vi må leve med. Og er en del av prisen vi må betale for friheten. Og som ble diskutert den gang Schengen ble etablert. Derfor fikk man også grenseoverskridende politisamarbeid blant Schengen-landene. For å hindre alvorlig kriminalitet.

Jeg forstår at det reageres når kriminelle bander rundstjeler oss. Det er like ille uansett hvor de kommer fra. Kriminalitet skal bekjempes av politiet og med straff før det blir et samfunnsproblem. Og utenlandske forbrytere skal sendes ut av landet.

Jeg har også vært utsatt for drittsekker. I form av tyver . Men de to gangene med kjent gjerningsmann var det etniske nordmenn. Min forbannelse går på gjerningsmannen. Ikke hvilket land han er født i.

Vi bør også tenke gjennom konsekvensene av å oppheve Schengen. Norge gikk med fordi det å stå utenfor, ville oppheve den nordiske passunionen som ble inngått på midten av 50-tallet. Vi ville altså stå i lange køer på grenseovergangene. Tenk deg to timer i passkø på Svinesund. Det skulle blitt ramaskrik.

Men Ørnhøi nøyer seg ikke med de kriminelle. Les dette. La det synke inn:

Nesten hele Øst-Europa er nå med i Schengen. Romania og Bulgaria skal med fra 2011. Det gjelder bare å komme seg innenfor. Er en først innenfor, er det fritt fram i hele Europa også til landet med høyest levestandard og høyest sysselsetting, landet med de beste velferdsordningene og det best organiserte arbeidsliv. Det bærer rake veien til Norge.

Det gjelder bare å holde godt til høyre, så de ikke kolliderer med nordmenn på vei til Spania. Stein Ørnhøi er en god Peer Gynt. Det gjelder å være seg selv nok. Jeg vil heller bruke et utsagn fra fildelingsdebatten: Dele-ikke-stjele".

Men når Ørnhøi og vi andre blir skikkelig gamle og pleietrengende, kan det godt hende vi skjenker en vennlig tanke til den polske, baltiske eller rumenske pleieren som gidder å vaske oss i rumpa. Fordi det ikke vil være nok Ola og Kari Nordmann til å gjøre det.

Ørnhøi avlegger også falske ayslsøkerne en visitt. Det er jo et aktuelt tema også for andre. Nå har antisnillisme-kameratene i Ap; duoen Gerhardsen-Bøhler foreslått internering. Selv om det ble avvist da Høyre foreslo det for noen måneder siden. Men nå er det valgkamp.

Har du meninger om denne saken? Interessert i hva andre mener? Følg debatten hos Vox Populi.

Knut Johannessen fra Bærum blogger som Vox Populi. Han sparker i alle retninger, men beskriver sitt grunnsyn som liberalkonservativt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere