*Nettavisen* Økonomi.

Ingen gulltid for Norges Bank

Norges Bank gikk glipp av én milliard kroner på nedsalget av gullreservene i 2004.

18.01.06 14:10

(NA24): I første halvdel av 2004 valgte Norges Bank å selge mesteparten av gullreservene. Salget av om lag 33 tonn gullbarrer utgjorde nesten tre milliarder kroner. Disse pengene inngår nå i valutareservene.

Siden den gang har gullprisen steget kraftig. For halvannet år siden lå prisen på en unse gull på ca 400 dollar. Onsdag handles gull for 553 dollar unsen.

Norges Bank hadde dermed fått drøyt én milliard kroner mer for gullreserven dersom salget hadde foregått i dag.

Beholdt gull fra krigen
Grunnen til at Norges Bank solgte unna gullet er at gull utgjorde bare vel én prosent av bankens internasjonale reserver, dermed bidro det i liten grad til å spre risikoen i reservene.

Norges Bank sitter i dag igjen med sju gullbarrer som har vært brukt til utstillingsformål, og et stort antall gullmynter som var med på «gulltransporten» til England ved krigsutbruddet i 1940.

«Trygg investering»
Gullprisen stiger både på grunn av økende velstand i for eksempel Asia og fordi gull blir sett på som en gunstig sted å investere når verdenssituasjonen er usikker. Konflikten rundt Irans atomprogram har drevet opp prisen på gull den siste tiden.

Gull har steget jevnt i pris de siste årene, og er grovt sett doblet i pris siden et bunnivå på slutten av 1990-tallet.

Siden 1980 har gull uansett vært en elendig investering, selv når man tar hensyn til doblingen de siste årene. I denne perioden er verdens aksjemarkeder grovt sett tidoblet i verdi.

Priserekorden for gull ble satt i 1980 under den første Irak-krigen. Da ble en unse handlet til 873 dollar.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.