NA24.no

Ingen hjelp fra Ben

Foto: Peter Morgan (AP)
Sentralbanksjefens løfte om lav rente i lang tid var ikke nok til å løfte aksjemarkedet.

USA-børsene endte lite endret mandag. S&P 500 og Nasdaq falt litt, mens Dow Jones sluttet marginalt over null.

Finanssektoren pekte seg ut i negativ retning. Finansaksjene i S&P 500-indeksen falt 1,6 prosent.

Lunken Ben
Sentralbanksjef Ben Bernanke holdt en tale mandag, uten de store overraskelsene. Han gjentok at renten ville bli holdt eksepsjonelt lav i en lengre periode. Han sa at økonomien er i bedring, men at fremgangen vil være moderat, blant annet på grunn av høy arbeidsledighet og vanskelig tilgang på kreditt.

Sentralbanken bidrog også med dagens eneste makrotall. Det viste at omfanget av forbrukslån falt mindre enn ventet i oktober, noe som tolkes som et nytt tegn på at den akutte finanskrisen er over. Kredittvolumet falt med 3,51 milliarder dollar, eller 1,7 prosent som årsrate. Fallet var klart mindre enn markedet hadde ventet.

Oljefall
Oljeprisen falt mandag. Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI endte ned 1,54 dollar til 73,93 dollar fatet. I London falt Brent-olje 1,09 dollar til 76,43 dollar.

Delindeksen for oljeaksjer endte ned 0,4 prosent, mens delindeksen for oljeservice var uendret.

Gullprisen falt også, men langt mer moderat enn fredag, da en overraskende sterk jobbrapport sendte investorer ut av gull som trygg havn. Mandag falt desemberkontrakten en halv prosent til 1.163 dollar på råvarebørsen i New York.

Overraskende jobbtall fredag
Den månedlige sysselsettingsrapporten i USA endte mye bedre enn ventet fredag, og sørget for en positiv avslutning på en positiv børsuke.

De sterke tallene fra arbeidsmarkedet har økt forventingene om at den amerikanske sentralbanken kommer til å øke styringsrenten tidligere enn det markedet har sett for seg. Aksjeoppgangen siden mars har blitt drevet frem av de ekstremt lave rentene til sentralbanken i USA, som fortsatt holder styringsrenten på 0-0,25 prosent.

Analytikere peker på at investorer nå frykter for at Federal Reserve kommer til å heve rentene før en bærekraftig økonomisk oppgang har fått tilstrekkelig fotfeste.

- Mens arbeidsmarkedsrapporten øker tilliten til at økonomien er på riktig vei, er det mange som nå ser for seg økende renter. Frykten er det ikke vil bli et pent syn når man begynner å reversere de ekstraordinære tiltakene, sier Andre Bakhos i Princeton Financial Group i New Jersey til Reuters.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +0,01% til 10.390,11

Nasdaq -0,22% til 2.189,61

S&P 500 -0,25% til 1.103,25

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere