NA24.no

Ingen nåde for Fredriksen

Sist oppdatert:
Børsklagenemden tok ikke hensyn til Seadrills ønske om utsatt tilbudsplikt i Eastern Drilling.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

I januar ble det kjent at Oslo Børs ba børsklagenemnden vurderte å omgjøre punkt 2 i sitt vedtak. Dermed åpnet børsen for at Seadrill ville få muligheten for selge seg under tilbudspliktsgrensen.

NA24 - din næringslivsavis

Men børsklagenemnden har i dag behandlet anmodning fra Seadrill Limited om utsatt iverksetting av Børsklagenemndens vedtak fra 12. desember. Nemnden tok ikke anmodningen om utsatt iverksetting til følge.

Børsen åpnet først opp for at det kunne bli en endring etter at det ble kjent at John Fredriksen og Seadrill tar kampen rundt det pliktige budet på Eastern Drilling til retten

Fremsatte ikke bud
Seadrill fremsatte ikke et gyldig bud innen fristen på fire uker etter vedtaket fra børsklagenemden og forsømte dermed sin tilbudsplikt.

I Verdipapirloven paragraf 4-19 heter det:

- Aksjeeiere som forsømmer sin tilbudsplikt etter § 4-1, § 4-2 tredje ledd eller § 4-6 kan, mens tilbudsplikten foreligger, ikke utøve andre rettigheter i selskapet enn retten til utbytte og til fortrinnsrett ved kapitalforhøyelse, uten samtykke fra et flertall av de øvrige aksjeeierne.

Omstridt avgjørelse
Striden med Oslo Børs stammer fra børsstyrets vedtak om å underkjenne Seadrills bud på Eastern Drilling. Opprinnelig hadde John Fredriksens boreselskap lagt inn et bud på 92 koner per aksje i Eastern Drilling etter at de hadde kjøpt seg opp til over 40 prosent av aksjene. Etter klager fra både Eastern Drilling og noen av selskapets aksjonærer valgte Oslo Børs å gå tilbake på den tidligere godkjente budprisen.

Seadrill hadde gjennom bruken av såkalte Total Return Swap-avtaler hatt en finansiell eksponering i Eastern Drilling på 132,71 kroner per aksje. Derfor har Oslo Børs hevet budprisen fra Seadrill til 132,71 kroner per aksje. Børsklagenemden bestemte samtidig at Seadrill ikke ville få muligheten til å selge seg ned til under tilbudsgrensen for å unngå tilbudsplikten. Dette motsatte Seadrill seg.

Børsklagenemnden oppnevnes av Finansdepartementet, og er uavhengig av Oslo Børs. Oslo Børs offentliggjør kun Børsklagenemndens avgjørelser

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere