Gå til sidens hovedinnhold

Ingen olje-enighet i Kongressen

Det ble ikke noe kompromiss rundt utvidelsen av leteområdene for olje og gass på amerikansk sokkel før kongressvalget.

Les NA24 på mobil

Det er klart når medlemmene av Senatet og Representantenes Hus i den amerikanske Kongressen nå drar hjem for å drive valgkamp frem mot mellomvalget 7. november.

NA24 - din næringslivsavis

Det var visse forhåpninger om at de to kamrene skulle klare å hamre ut et kompromiss som kunne heve det nesten 25 år lange moratoriet som stenger brorparten av USAs sokkel for olje- og gassleting. Trykket har vært stort i Washington for en åpning av større deler av sokkelen i lys av rekordhøye priser på bensin og diesel.

Sannsynligheten for et kompromiss har imidlertid falt i takt med at tiden har rent ut for politikerne på Capitol Hill. I går var siste dag før valget, og det uten noe forslag på bordet.

Stor avstand
Det største problemet i forhandlingen mellom de to kamrene er den store avstand mellom forslagen henholdsvis Senatet og Huset vedtok i sommer. Mens Senatet kun vil åpne en mindre del av den østlig delen av Mexicogolfen, så ønsker Huset å åpne hele kysten utenfor 100 miles kysten. Det er også uenigheter rundt fordeling av royaltyinntekter fra sokkelen.

Ifølge amerikanske medier er det fortsatt de som håper at det kan skje noe etter valget, mens andre medlemmer av Kongressen uttrykker at de ikke tror det skjer mer med lovgivningen på dette området før den nye Kongressen settes neste år.

Håpet på positivt utfall
Foreløpig er det imidlertid status quo, noe som betyr at det kun er den sentral og vestlige delen av Mexicogolfen som er åpen for olje- og gassleting, samt utvalget områder utenfor Alaska.

Her hjemme hadde spesielt seismikkselskapet Global Geo-Services håpet på et positivt utfall av de siste ukenes forhandlinger. Både GGS og seismikkselskapet TGS-Nopec har seismikk for salg i de aktuelle områdene i den østlige delen av Mexicogolfen.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk