*Nettavisen* Økonomi.

Ingen oljestøtte i lagertall

Ukentlige oljelagertall gir ingen nye argumenter for oppgang i oljeprisen.

24.01.07 17:11

HOUSTON (NA24): Det var lagerøkningen over hele linjen i det ukentlige lagertallene fra det amerikanske energidepartementet. Denne gangen kom overraskelsen primært i bensinlagrene, som den siste uken økte med 4,0 millioner fat til 220,8 millioner. Markedets ventet også en økning, men i størrelsen 1-2 millioner fat.

Råoljelagrene økte med 0,8 millioner fat til 322,2 millioner fat, noe mindre enn den ventede økningen. Lagrene av destillater, som omfatter diesel og fyringsolje, økte med 0,8 millioner fat til 142,6 millioner. Her var det ventet praktisk talt uendrede lagre.

Tynger prisen
En parallell rapport fra bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute viste derimot fall i lagrene av både råolje og oljeprodukter.

Markedet legger imidlertid vanligvis mest vekt på departementets tall, og den betydelige økningen i bensinlagrene bidrar trolig til at oljeprisen har falt etter at tallene kom.

Noen minutter etter at tallene kom, koster et fat nordsjøolje for levering i mars 53,97 dollar, mot 54,82 dollar før rapporten ble offentlig.

Bush hevet prisen
I går steg oljeprisen brått, trolig i stor grad fordi president George W. Bush i sin årstale annonserte planer om store, langsiktige oljekjøp for å fylle opp statlige, strategiske lagre – som ikke må forveksels med de kommersielle lagrene som omtales i de ukentlige lagerrapportene.

Frem til siste sommer hadde oljeprisen i flere år vært i en oppadgående trend, til et nivå mellom 70 og 80 dollar, men utover høsten falt prisen tilbake, på grunn av økende lagre og fravær av akutte internasjonale kriser og produksjonsavbrudd, men fortsatt er prisen rundt det dobbelte av det man så i årene før oljeprisen for alvor tok av i 2004.

HTML EMBED

Klikk her for å følge oljeprisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.