NA24.no

Ingen rentebombe i USA

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Den amerikanske sentralbanken holder renten uendret. Børsene svarer med feststemning.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den amerikanske sentralbankens rentekomité bestemte tirsdag at den viktigste styringsrenten skal forbli uendret på to prosent.

NA24 - din næringslivsavis

I uttalelsene knyttet til avgjørelsen signaliserte ikke sentralbanken at de planlegger å endre sin rentepolitikk i nærmeste fremtid. Richard Fischer, som representerer sentralbanken i Dallas, var den eneste som stemte for å heve renten, noe han i lengre tid har ment må til for å demme opp for den kraftige prisveksten.

På rentemøtet i juni var Fisher den eneste som stemte for å øke renten, og tirsdagens var hans femte dissens på ett år. Resten av panelet stemte i juni, som nå, for å holde styringsrenten i USA uendret, og avsluttet dermed en serie med rentekutt på totalt 3,25 prosent siden september i fjor.

Som ventet
Avgjørelsen var helt som ventet. Ifølge en analytikerundersøkelse utført av nyhetsbyrået Bloomberg ventet 69 av 69 økonomer at sentralbanken ville la være å røre den viktigste styringsrenten, noe også sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets sa seg enig i før avgjørelsen kom.

- Jeg tror den blir holdt uendret. Det har vært mye snakk om inflasjonsfaren, men det vi har sett i sommer er at det er store problemer i finanssektoren. Tapene i amerikansk økonomi sprer seg ut fra subprimemarkedet og det var grunnen til at boliglånsgigantene Fannie Mae og Freddie Mac måtte reddes, sa han til NA24 tirsdag.

Erik Bruce, Nordea, fra infoavdelingen deres

Sjefanalytikeren mener det er riktig av Ben Bernanke & co. å ikke øke renten nå.

- Sentralbanken er engstelig for finansmarkedene; det er riktig å holde renten uendret. Bankene har gått på tap, boligprisene faller og arbeidsledigheten øker. Fed signaliserer lave renter en stund til, til økonomien viser klare tegn til bedring, sier økonomen.

Futurekontraktene i rentemarkedet viser at investorene har tro på en kvart prosentpoeng økning i styringsrenten før året er omme. Det har ikke Bruce noen tro på.

- Nei, ikke innen året. Med de problemene den amerikanske økonomien sliter med nå; fallende boligpriser, problemer i banksektoren og økende arbeidsledighet, så tror jeg ikke på økt rente.

Uendret i Europa
Torsdag ettermiddag er det rentemøter i Bank of England og Den europeiske sentralbanken. Økonomene ser for seg at begge beholder dagens styringsrenter på henholdsvis 5 og 4,25 prosent.

De amerikanske børsene er opp vel to prosent på en sjeldent sterk børsdag.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones +1,91% til 11.503,25

Nasdaq +1,42% til 2.317,97

S&P 500 +1,78% til 1.271,22

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere