*Nettavisen* Økonomi.

Ingen slo mobbe-alarm

Ingunn Yssen hevder hun ville sagt fra om noen ble mobbet av sjefen. Men ingen talte hennes sak i LO.

11.01.07 13:14

Klikk på bildet for å forstørre.

Ingunn Yssen og LO-leder Gerd-Liv Valla (fotomontasje). Foto: Paul Weaver/Scanpix (TV 2 Interaktiv/Scanpix)

I dag offentliggjorde VG oppsigelsesbrevet LOs internasjonale sekretær overleverte sin arbeidsgiver onsdag.

Her retter Yssen retter skarp kritikk mot Gerdliv Valla, og hevder at LO-lederen ønsket å udugeliggjøre og ydmyke henne foran de andre avdelingslederne og den valgte LO-ledelse.

- Ikke åpenhet i LO
Om mobbingen Yssen hevder seg utsatt for fra Valla i påhør av andre, skriver den tidligere internasjonale sekretæren følgende i oppsigelsesbrevet:

«Poenget hennes var å ydmyke meg i påhør av de andre avdelingslederne og den valgte ledelsen. Det greide hun, men ikke uten at mange av de tilstedeværene reagerte. Jeg fikk mye støtte både av den valgte ledelsen så vel som kolleger, men LO er for øyeblikket ikke et sted hvor man kan vise slikt åpent.»

På en pressekonferanse klokken torsdag ettermiddag sa Gerd-Liv Valla at LO «reagerer sterkt» på påstanden om at folk ikke tar til motmæle i LO.

«Jeg sier fra»
NA24 har forsøkt å få tak i den sykemeldte 45-åringen, uten å lykkes.

Men i et svar til Dagbladet tilbake i 2002, da Yssen fremdeles var likestillingsdirektør, går det frem at hun forventer mer av sine kolleger enn støttende ord visket i øret.

«Du er ny på arbeidsplassen og oppdager at sjefen din mobber og baksnakker enkelte av kollegaene dine. Dersom du sier fra, risikerer du selv å falle i unåde.» Hva gjør du? spurte avisen i spalten «Ukens dilemma»

- Jeg sier fra. Og det gjør jeg for min egen selvrespekts skyld, og fordi erfaringen tilsier at det ikke alltid har en høy pris å si fra. Man kan tvert imot vinne respekt på det. Det er forbudt å mobbe arbeidstakerne. Her er jeg helt sikker, fordi jeg har retten på min side, svarte Ingunn Yssen.

Spøk eller trakassering?
Henning Jakhelln, professor i arbeidsrett, sier mobbing og trakassering på arbeidsplassen er et vanskelig område.

- En ting er bevis-spørsmålet, hvem som sa hva og hvor, men det som er vanskelig er på et annet plan. Ordet trakassering er et meget vanskelig ord. Det kan være slik at noe som er ment hyggelig kan oppfattes motsatt hos et menneske som er lei seg. Ting som er sagt i spøk kan oppleves i motsatt mening. Så lenge alle er enige om at det er spøk, selv om det er en ganske grov spøk, så er det ikke trakassering. Men dersom man ber om at det holdes opp, kan det fort gli over i trakassering. Det handler altså ikke om hvilke ord som blir brukt, men hvordan og i hvilken mening de er brukt, forklare Jakhelln til NA24.

Jakhelln nevner som eksempel ordet hedersmann, som i de fleste settinger blir oppfattet hyggelig, men som i mellomkrigstiden var synonymt med streikebryter.

- Altså er settingen og hvordan ordene blir mottatt som er et utgangspunkt, sier Jakhelln.

Trakassering kan skli over i mobbing.

Plikter å melde fra
- Dersom det er mobbing, kan det fort bli isolering, degradering, sykmelding, samarbeidsproblemer og arbeidsvansker. Abeidsmiljøloven, og det er den vi forholder oss til her, krever er fullt forsvarlig arbeidsmiljø. Det gjelder også det psykososiale arbeidsmiljøet, det skal vre fullt ut forsvarlig. Det er straffbart å ikke ha et forsvarlig psykososialt miljø på arbeidsplassen, sier Jakhelln.

- Det som er viktig for virksomheten er å fange opp hva som foregår. Den som mener seg utsatt for mobbing og trakassering må si fra til et verneombud eller en tillitsvalgt. Det er klart det er problematisk når det gjelder toppledelsen. Disse skal også være særskilt oppmerksomme på slike ting og plikter å melde fra dersom de ser noe som ser ut som trakassering eller mobbing, sier Jakhelln.

Med andre ord kan man ligger dårlig an i en rettssak dersom man ikke har varslet andre på arbeidsplassen underveis.

- Det er et veldig vanskelig område, vi snakker om sosiale sammenhenger. Og det også er sjefens plikt å markere styrke og slå neven i bordet og si nå gjør vi sånn, forklarer han.

Ærekrenkelse
Dermed kan hele saken plutselig snus på hodet.

- En sak har alltid to sider. Hvis jeg som sjef blir beskyld i media for å være «ufin», av en av mine ansatte, kan det være en ærekrenkelse mot meg, sier Jakhelln.

Jakhelln presiserer at han uttaler seg på generelt grunnlag og ikke i forhold til denne konkrete saken.

NHO ønsker ikke å kommentere konflikten mellom LO-sjefen og en av hennes ansatte.

- Det sier vi absolutt null om. Ingen verdens ting kommer vi til å si i den saken. NHO har ikke noe med å blande oss opp i saker som ikke har noe med NHO å gjøre, sier informasjonssjef Kåre Verpe til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.