*Nettavisen* Økonomi.

Ingen stjeler så mye som nordmenn

BUTIKKTYVENE: Kunder og butikkansatte stjeler omtrent like mye fra norske butikker. Illustrasjonsfoto. Foto: (Fredriksstad Blad)

I ingen nordiske land forsvinner så mye fra butikkene som i Norge.

30.09.15 10:05

Det kommer fram i en undersøkelse om svinn og tyveri i detaljhandelen som Centre for Retail Research har gjort på oppdrag for Infratek. Undersøkelsen ble presentert onsdag morgen.

Undersøkelsen omfatter svar fra 500 ledende detaljhandelsaktører og -kjeder som representerer 10.270 butikker på det norske og nordiske markedet. Den tar for seg kriminalitet og svinn i detaljhandelen fra juli 2014 til juni 2015.

Svinn i Norden er på 22,2 milliarder norske kroner mot 20,5 milliarder året før. Bare i Sverige er det mer svinn i Norge. Her forsvinner verdier for 8,2 milliarder norske kroner, mens det i Norge altså forsvinner 6,1 milliarder kroner. Korrigert for folketallet, som er 9,5 milliarder i Sverige mot 5 milliarder i Norge, så er det altså desidert mest svinn i norske butikker.

I Norge forsvant 6,1 milliarder kroner fra norske butikker. Det er en økning på 459 millioner kroner.

Ansatte tar de største verdiene

Butikktyverier fra kunder står for 53 prosent av dette, mens 29 prosent av svinnet skylles tyverier fra uærlige ansatte.

Den gjennomsnittlige verdien av varene som blir stjålet, er imidlertid langt høyere blant butikkansatte. Mens kundene i gjennomsnitt stjeler verdier for 453 kroner, stjeler ansatte for 2345 kroner.

Nest mest i norden

Undersøkelsen, som omfatter svar fra 500 ledende detaljhandelsaktører og -kjeder som til sammen representerer 10.270 butikker på det norske og nordiske markedet, tar for seg kriminalitet og svinn i detaljhandelen fra juli 2014 til juni 2015.

Mest tyveri fra kvinnelig ansatte

Undersøkelsen viser at det er kvinnelige ansatte som står for mesteparten av tyveriene blant butikkansatte. Dette har også en sammenheng med at det er flest kvinner som jobber i norske butikker.

Klikk på bildet for å forstørre.

KVINNER VS MENN: Her ser du fordelingen blant kvinner og menn som stjeler.

Av kunder som ble tatt for butikktyveri var ca 50 prosent menn og 50 prosent kvinner, av ansatte som ble tatt for å stjele var 37 prosent menn og 63 prosent kvinner.

Klikk på bildet for å forstørre.

PRESENTERTE RAPPORTER: Roy Tuhus fra Infratek presenterte rapporten i Oslo onsdag morgen. Foto: (Infratek)

De mest populære tingene å stjele, er datatilbehør, etterfulgt av barberprodukter og batterier.

Årets undersøkelse viser også at metallfolie-preparerte vesker og klær har blitt mer brukt for å unngå å bli oppdaget av butikkenes sikkerhetssystemer.

Klikk på bildet for å forstørre.

ALDER: Tabellen viser hvilke aldersgrupper som stjeler mest fra butikker i de ulike nordiske landene.

Roy Tuhus i Infratek fortalte under pressekonferansen at langt fra de fleste tyveriene blir anmeldt, og butikkene opplever også at sakene ikke blir etterforsket av politiet.

Rett i underkant av 70 prosent svarer at de alltid eller for det meste anmelder butikktyver mens 63 prosent sier at de alltid eller for det meste anmelder uærlige ansatte, som er en relativt stor økning fra fjorårets 58 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag