NA24.no

Frp vil svinge Bybanen opp fra Kaigaten, inn i Peter Motzfeldts gate og så i tunnel til Sandviken fra Heggebakken. Tunnelinnslaget kommer her, like ved Telenors topphemmelige og bevoktede anlegg i fjellet (rød ring). Inne i fjellet styres, sorteres og lagres - etter det BA får opplyst - store mengder sensitiv datatrafikk. I en tidligere byggesak hundre meter fra området sa forsvaret, politiet, heimevernet og Fylkesmannens beredskapsavdeling nei til et leilighetsprosjekt på bakgrunn av beredskapshensyn. Prosjektet ble så kuttet fra ti til to boenheter.
Frp vil svinge Bybanen opp fra Kaigaten, inn i Peter Motzfeldts gate og så i tunnel til Sandviken fra Heggebakken. Tunnelinnslaget kommer her, like ved Telenors topphemmelige og bevoktede anlegg i fjellet (rød ring). Inne i fjellet styres, sorteres og lagres - etter det BA får opplyst - store mengder sensitiv datatrafikk. I en tidligere byggesak hundre meter fra området sa forsvaret, politiet, heimevernet og Fylkesmannens beredskapsavdeling nei til et leilighetsprosjekt på bakgrunn av beredskapshensyn. Prosjektet ble så kuttet fra ti til to boenheter. Foto: Magne Turøy (Bergensavisen)

Ingen vil ut med hva som foregår bak denne porten

Her holdes alt strengt hemmelig.

Like ved denne fjellhallen i Heggebakken vil Frp og Multiconsult lage innslaget til ny Bybane-tunnel. Hva som foregår inne i hallen, det vil ingen ut med, skriver Bergensavisen.

Telenor eier hallen. De er ikke spesielt meddelsomme om hva som foregår inne i fjellet bak gitteret. Heller ikke hvem andre som holder til der og hvilke interesser fjellet beskytter.

– Nasjonale sikkerhetskrav innebærer at Telenor ikke har mulighet til å avgi kommentarer om anleggets betydning, sier informasjonssjef Per Aril Meling.

– Hva tenker dere om politikernes ønske om å legge Bybanen inn i dette området?

– Telenor har gjort sine vurderinger og er i dialog med bybaneprosjektet i Bergen kommune, men dialogen er intern foreløpig, sier Meling og varsler at de kan kommentere saken offisielt på et senere tidspunkt.

FORSVARET: – IKKE OSS

Forsvaret nekter prinsipielt å kommentere hva de driver med hvor, melder kommunikasjonssjef i cyberforsvaret Knut H. Grandhagen.

– Men svaret fra våre folk på Vestlandet er at forhold vedrørende denne hallen er en Telenor-sak.

Beredskapssjef hos Fylkesmannen, Arve Meidell, er om mulig enda mer kryptisk enn Telenor og forsvaret om virksomheten inne i fjellhallen.

–Jeg kan ikke kommentere dette ut fra sakens karakter.

– Hva er sakens karakter?

– Vi kommenterer ikke beredskapsinteresser generelt og forteller ikke hva som skjer hvor i slike sammenhenger.

– TOTALFORSVARET

– Har du gjort deg noen tanker om forslaget fra Multiconsult?

– Det er et helt nytt forslag som jeg kun har sett gjennom media. Skulle det dette ende opp som en plan, vil den planen komme til oss før eller siden. Da vil vi ta stilling til den sammen med øvrige aktører som har en mening om dette.

Han sier at det er hensynet til totalforsvaret som ligger til grunn.

– Og det er ikke bare militæret, men også det sivile forsvaret. Det sivile samfunn skal også kunne fungere i en konflikt- eller krisesituasjon.

– Så det som skjer i denne fjellhallen er rett og slett strengt taushetsbelagt.

– Ja.

– Ser dere på denne hallen som et terrormål?

– Det har jeg ingen kommentar til.

–Vi skjønner utfordringene med anlegget i Heggbakken. Men vi ser på dem som rene tekniske utfordringer som vi mener man kan løse med riktig kompetanse og god dialog, sier Frode Arnesen, gruppeleder for bergteknikk i Multiconsult region Bergen til BA.

Arnesen presiserer at det er mulig å etablere et tunnelpåhugg lenger nede i Cappes vei som ikke gir så store utfordringer. Da må de fjerne 60-tallstilbygget til Katedralskolen for å få plass.

BYGGINGEN STOPPET

– Dette er en løsning som man har i bakhånd, dersom man skulle kjøre seg fast vedrørende fjellanlegget, sier Arnesen.

Kjøre seg fast har man gjort før. I et brev BA har fått innsyn i, som gjelder en byggesak om lag hundre meter i luftlinje fra inngangen til fjellhallen, går det frem at hva enn som skjer inne i denne hallen, så er det viktig.

Leilighetsprosjektet var ellers kurant. Men på grunn av fjellhallen lenger nede måtte politiet, forsvaret og fylkesmannens beredskapsavdeling involveres.

De stoppet byggingen på bakgrunn av beredskapshensyn. Prosjektet ble i løpet av seks år, fra 2004 til 2010, kappet fra ti til to boliger.

Først da var prosjektet av et omfang sikkerhets- og beredskapsmyndighetene kunne tåle.

Les flere saker fra Bergensavisen!

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere