*Nettavisen* Økonomi.

Ingen ville ha leilighetene – nå tjener eierne store penger

LEIDE EKSPERTER: Martine Guttormsen, styreleder i Vestre Mortensnes borettslag sier det ligger omfattende arbeid bak prosessen med å kjøpe seg ut av fasterenteavtalen. - Det kostet 19 millioner og tok ett år, men vi er alle enige om at det er verdt det, sier hun. Foto: (Nord24)

Borettslag punget ut nesten 20 millioner for å komme seg ut av elendig fastrenteavtale. Dermed går prisene til værs.

TROMSØ (nord24.no): Gjennom finanskriseåret 2008 grep panikken om seg i boligmarkedet i Tromsø.

Årsakene var både sammensatt og vanskelig å forutse: I løpet av de forgående årene hadde en rekke boligblokker skutt i været i Ishavsbyen, en by hvor borettslagsmodellen tradisjonelt hadde vært mindre utbredt enn i de store byene i Sør-Norge.

Utbyggerne valgte ofte en finansieringstype som i ettertid ville bli diskreditert: Med beløp så lave som 50.000 kroner kunne man kjøpe leilighet – uten annen sikkerhet enn innskuddet. Resten av boligverdien besto av fellesgjeld med flytende rente.

Fikk panikk

Da rentene begynte å stige i 2007, økte de månedlige kapitalutgiftene på fellesgjelden med flere tusen kroner.

Flere borettslagsstyrer fikk panikk, og følte tiden var inne for handling. De inngikk det som i ettertid har vist seg å være svært dårlige fastrenteavtaler for beboerne. Enkelte borettslag bandt seg på så høye rentenivåer som syv til åtte prosent.

Resultat: Mens boligprisene i Tromsø generelt siden 2009 steg over 40 prosent fra bunnen, fikk ikke eierne i borettslagsleilighetene med fastrenteavtaler være med på prisgaloppen.

Med månedlige utgifter opp mot 12.000 kroner, har ikke potensielle kjøpere orket å se på borettslagsleilighetene to ganger.


Nå selges de «uselgelige»

Først i vår har det endelig løsnet for det meglerbransjen i byen har omtalt som «de uselgelige leilighetene»:

En toromsleilighet i Wanny Woldstads veg ble nylig solgt for 800.000 kroner, etter å ha blitt kjøpt for 370.000 kroner i fjor. Dermed sitter en ung mann i 20-årene igjen med det dobbelte av investeringen – på bare ett år.

I borettslaget Fagerenga 1, også det i Wanny Woldstads veg, ble en leilighet solgt for 550.000 kroner, opp fra selgers innskudd på 90.000 kroner i 2008.

En 35 kvadratmeter stor leilighet på Vestre Mortnesnes ble i forrige uke solgt for 800.000 kroner, etter å ha blitt kjøpt for 150.000 kroner i 2005.

- Det er snakk om betydelige avkastninger, sier Daniel Eriksen Martinsen, daglig leder i Eiendomsmegler1, som sto begge salgene Wanny Woldstads vei.

- Selgerne var naturlig nok godt fornøyd, legger megleren til.

Bandt renta høyt

Felles for eiendomshandlene er at leilighetene ligger i borettslag som nylig har refinansiert fellesgjelden og/eller kjøpt seg ut av dyre fastrenteavtaler.

Prisen for utkjøpet er på flere millioner kroner, finansiert gjennom å ta opp nye lån som blir plusset på fellesgjelden.

- I 2007 og 2008 ble mange skremt av et stadig økende rentenivå, og borettslagsstyrene søkte etter forutsigbarhet. Derfor ble disse avtalene inngått. Nå er det mange styrer rundt om som har satt seg ned med kalkulatoren, og funnet ut at de tjener på å kjøpe seg ut. Det er snakk om flere tusenlapper spart i måneden for hver enkelt beboer, og det er jo gjerne disse utgiftene som kjøperne ser på, sier eiendomsmegler Martinsen.

I borettslaget Vestre Mortensnes på Håpet har beboerne i de 92 leilighetene vært hjemsøkt av fellesutgifter på nesten 10.000 kroner måneden siden 2008, da renten ble bundet på rundt åtte prosent.

Avtalen ble reforhandlet i 2011, med et rentenivå pluss påslag til banken som etter hvert steg til 6,8 prosent.

- Det har redusert de månedlige utgiftene med mellom 1500 og 2000 kroner. Det gjør slike leiligheter lettere å omsette. Å skulle selge boliger som dette har tidligere blitt sett på som umulig, men nå ser vi at borettslag over hele byen kjøper seg ut av fastrenteavtalene sine, sier eiendomsmegler bak salget i Vestre Mortensnes, Terje Opland.

Da borettslaget kjøpte seg ut av fastrenteavtalen, måtte de betale 19 millioner kroner, opplyser styreleder Martine Guttormsen.

- Overkursen vi betalte blir fordelt på beboerne og plusset på fellesgjelden. Det er mye penger, men kapitalkostnadene er blitt såpass redusert at det er verdt det, sier hun.

- Lei inn hjelp

Hun legger ikke skjul på at de opprinnelige renteavtalene var dårlige.

- Den siste avtalen var ikke bra, og gikk til 2021. At vi skulle kjøpe oss ut av denne var noe som generalforsamlingen vedtok enstemmig, forteller Guttormsen.

Selv om den 25 år gamle styrelederen og økonomistudenten anser seg som kompetent nok til å styre med et borettslagsregnskap, måtte hun kjøpe inn konsulenttjenester i forbindelse med utkjøpet.

Hun anbefaler borettslagsstyrer å gjøre det samme, før de inngår avtaler som kan få store økonomiske konsekvenser i mange år for beboerne.

- Styrelederne må huske på hvor store beløp de egentlig rår over, og hvor mye en dårlig beslutning kan koste. I vårt borettslag sitter vi med over 100 millioner i fellesgjeld. Når man forvalter så store verdier, er det en kjempeliten kostnad å bruke fem tusen kroner på å leie inn kompetent bistand, sier Guttormsen.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag