NA24.no

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)

Inkassokonge dømt til fengsel

Sist oppdatert:
Den tidligere milliardæren Håkon Korsgaard må sone fengselsstraff.

Den kjente inkassokongen Håkon Korsgaard er i Oslo tingrett dømt til 3,5 års fengsel. To og et halvt år av dommen er gjort betinget.

NA24 - din næringslivsavis

Korsgaard må også betale tilbake 10 millioner kroner til staten og 100.000 kroner i saksomkostninger.

- Tiltalte skal dømmes for grovt økonomisk utroskap av ca 55 millioner kroner mot et selskap han eide 95 prosent av, grovt skattesvik på ca 13 millioner kroner samt for brudd på aksjeloven og regnskapsloven. Strafferammen for både grov utroskap og for grovt skattesvik er 6 års fengsel, skriver Oslo tingrett i dommen.

Faksimile Finansavisen

- Vel gjennomtenkte metoder
Korsgaard var styreformann i selskapet Olympia Holding, og det er i denne forbindelse at han har handlet mot selskapets interesser, ifølge dommen fra tingretten.

- Tiltalte har gjennom sin posisjon i Olympia handlet mot selskapets interesser til fordel for seg selv. Ved forbrytelser som begås av eieren mot sitt eget selskap, og hvor det er benyttet selskap registrert i lavskatteland, er oppdagelsesrisikoen svært lav. Dette forsterkes av at tiltalte har skjult sitt eierskap til det selskap som tjente på de ulovlige handlingene, skrives det i dommen.

- For retten fremstår utroskapet og det etterfølgende kravet på skattefradrag som vel gjennomtenkte metoder (...) Måten forbrytelsene er utført på og de midler som er benyttet fremhever det klandreverdige ved handlingene og er etter rettens oppfatning straffeskjerpende ved straffeutmålingen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Gamle forseelser
Det Korsgaard nå er dømt for skjedde i 2000. I april og mai det året overførte Korsgård over 55 millioner kroner til to utenlandske konti. I regnskapet til Olympia Holding ble dette ført som "Mellomregning Lloyds", men Olympia Holding fikk ingen tilsvarende motytelse for pengene. Dette er et brudd på straffeloven, ettersom selskapet blir tapslidende.

I tillegg ble investoren dømt for brudd på aksjeloven § 19-1 første ledd, jf. § 3-6 første og annet ledd, aksjeloven § 19-1 første ledd, jf. § 8-1, ligningsloven § 12-2, jf. § 12-1 nr. 1 a og regnskapsloven § 8-5 første ledd, jf. § 4-6, alt sammenholdt med straffeloven § 62 første ledd,

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere