Innfører egen straffeskatt på Google og Apple

Googles kreative skatteplanlegging gjør nå at de blir skattelagt hardere enn andre selskaper.

Googles kreative skatteplanlegging gjør nå at de blir skattelagt hardere enn andre selskaper. Foto: Francois Lenoir

Har sluppet unna - nå må de betale mer enn alle andre.

Britene har sett seg lei på store internasjonale selskaper som Google og Apple som klarer å snike seg unna å betale skatt.

Ved kreative internasjonale strukturer, sørger de for at inntekter i land med høy skatt i stedet blir skattelagt i land med lav skatt. Googles inntekter i Europa går for eksempel direkte til Irland, selv om det er et norsk selskap som kjøper annonsering mot norske brukere.

Strategien er lovlig, men generelt omtalt som et smutthull i internasjonal skattelov.

En Reuters-analyse har tidligere funnet ut at Google i perioden 2006-2011 hadde en omsetning på 18 milliarder pund - rundt 180 milliarder kroner - i England, men at de bare betalte 16 millioner pund i skatt.

Skattelegges hardere enn andre

Den britiske finansministeren George Osborne la onsdag frem et nytt forslag som en håper vil tett dette smutthullet for primært teknologiselskaper. Den nye skatten som skal innføres fra mars neste år, vil ilegge en egen straffeskatt på 25 prosent av overskudd som «kunstig» blir ført ut av landet.

Til sammenligning er den normale skattesatsen i England på 21 prosent.

Loven har fått tilnavnet «Google tax», nettopp med bakgrunn i nettgiganten som henter ut enorme overskudd uten å betale skatt i nevneverdig grad.

Tre milliarder ekstra i året

Målet er at den nye skatten skal skaffe staten 300 millioner pund ekstra i inntekter hvert år i fem år, og siden skattesatsen er høyere på denne typen overskudd enn vanlig selskapsskatt, er håpet at gigantene vil slutte med den kreative bokføringen og skatte overskuddet på vanlig måte.

- Noen av verden største selskaper, inkludert de i teknologisektoren, bruker kompliserte strukturer for å unngå å betale skatt. I dag setter vi en stopper for dette, sa Osborne ifølge The Guardian.

Kritikere er allerede på banen og mener at tiltaket vil ha liten effekt.

- Til syvende og sist er det bare en liten andel av overskuddet til de multinasjonale selskapene som bli ilagt skatt, sier skatteekspert Toby Ryland i HW Fisher & Company.

Han mener eksisterende skatteavtaler med andre land i praksis graver et stort hull i den nye loven.

EU skal nå ta tak

De største medlemslandene i EU har nå tatt til orde for å innføre nye EU-regler som i praksis vil sette en stopper for den kreative bokføringen til internasjonale selskaper.

- Våre borgere og selskaper forventer av oss at vi håndterer skatteunndragelse og aggressiv skatteplanlegging. Det er vår felles plikt å møte deres forventninger ved å sørge for at alle betaler sin skatteandel til landet inntektene er generert, skriver finansministrene i Frankrike, Tyskland og Italia i et felles brev.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.