NA24.no

Innkjøpslederne varsler økt fart i industrien


Juli ble en ny måned med tiltagende aktivitet i industrien, signaliserer innkjøpssjefsindeksen.
Juli ble en ny måned med tiltagende aktivitet i industrien, signaliserer innkjøpssjefsindeksen. Foto: Arvid Steen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Beste industrimåling siden 2012.

Norske innkjøpsledere melder om økt industriaktivitet, viser innkjøpssjefsindeksen (PMI) for juli.

Les også: - Norsk økonomi er over det verste

Indeksen, der 50 markerer skillet mellom opp- og nedgang, klatrer fra 53,8 i juni til 54,8, som er den høyeste målingen siden mars 2012.

- At de positive tallene vi erfarte i juni nå er styrket ytterligere viser at den positive trenden for industrien fortsetter. Historisk sett er juli måned beheftet med noe usikkerhet knyttet til ferieavvikling og færre respondenter, men den positive PMI-utviklingen får følge fra flere hold, sier Svein-Egil Hoberg i Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk, som utearbeider statistikken sammen med Danske Bank Norge.

Oppgangen siste måned drives hovedsakelig av produksjons- og sysselsettingsindeksen, som steg til henholdsvis 56,3 og 49,4.

- Det er den høyeste verdien siden oppsigelsene i oljerelatert industri skjøt fart høsten 2014. Utviklingen i både produksjon og sysselsetting støttes av ferske tall fra både SSBs konjunkturbarometer og NAV, sier Hoberg.

Ordreindeksen var lite endret på 59,2, men på det høyeste nivået på flere år.

- Den marginale økningen i ordreindeksen signaliserer en solid forventning blant innkjøpslederne. Ordreindeksen har ikke vært så høy siden slutten av 2010 / begynnelsen av 2011, sier Hoberg.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere