NA24.no

Innleder uken med oljefall

(Scanpix)
Oljeprisen faller mandag morgen etter å ha nådd det høyeste nivået på syv måneder.

Fredagens fall i oljeprisen forstetter mandag morgen. Ifølge Bloomberg News forventes det svake industriproduksjonstall fra New York mandag, noe som demper optimismen som har herjet i oljemarkedet den siste tiden.

Følg oljeprisen her

Dollar-nedgang har fyrt oljeprisen opp til det høyeste på syv måneder før det falt tilbake fredag forrige uke. Quatars oljeminister, Abdullah bin-Hamad Al-Attiyah , sa også søndag at det er lite trolig at Opec vil kutte i produksjonen når de har sitt neste toppmøte i september.

Dermed faller oljeprisen 1,2 prosent til 71,16 dollar fatet i morgentimene mandag. Fredag falt prisen med 0,9 prosent på råolje for levering i juli, melder Bloomberg News. Dette er råoljekontrakten som handles på New Yorks råvarebørs, og som går under betegnelsen Western Texas Intermediate (WTI).

Fredag kom svake industriproduksjonstall fra Europa, noe som sendte noen skudd for bauen til den sterke optimismen som har vært verdensøkonomien til del de siste månedene. Dermed steg også dollaren, og appetitten på råvarer som investeringsform ble svekket.

Bloomberg News skriver at oljeprisen på New Yorks råvarebørs har steget 46 prosent de siste to månedene, mens dollaren har svekket seg 5,6 prosent mot seks av de største eksportvalutaene i samme periode. Dollaren styrker seg noe mot euro også mandag morgen.

Flere har dessuten vært optimistiske til kjøresesongen som er i gang i USA. Dette er årstiden for at amerikanerne setter seg i bilene og ut på veiene for å nyte ferien. Men bensinprisene har steget til det høyeste siden oktober i fjor, og selv om bensinprisen er 35 prosent lavere nå enn for ett år siden er det flere og flere som tror på et mer avdempet bensinkonsum, også med tanke på at arbeidsledigheten nå er oppe på 9 tallet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere