NA24.no

Innside-tiltalt etter lekkasje

Sist oppdatert:
Den profilerte PR-mannen Rune Brynhildsen var rådgiver for flere børsselskaper. Nå er han tiltalt for innsidelekkasje.

Les NA24 på mobil

Økokrim mener Rune Brynhildsen ga sensitiv børsinformasjon videre til bekjente, da han var medierådgiver for flere børsnoterte selskaper. Børsnoteringene skjedde høsten 2005.

Rune Brynhildsen er partner i det profilerte PR-byrået Brynhildsen Woldsdal.

NA24 - din næringslivsavis

Gevinst over 2 mill.
Totalt var gevisten på 2 - 2,5 millioner kroner for samtlige syv tiltalte i sakskomplekset. Tross den beskjedne pengesummen, er dette det største sakskomplekset for en innsidesak i Norge noensinne.

- Det er ikke alle som har hatt den største økonomiske gevinsten. Det er i større og mindre grad av alvorlighet med de ulike lovbruddene, sier Hedvig Moe, førstestatsadvokat i Økokrim til NA24.

Få siste nytt fra næringslivet på SMS. Send NA24toppsak til 1984.

Rune Brynhildsen, som har bakgrunn som sjef i P4, redaksjonssjef i Aftenposten og fra TV3, har tatt permisjon fra jobben i Brynhildsen Woldsdal Public Relations. Nå risikerer han seks år i fengsel.

LES MER: Brynhildsen tar permisjon

Strafferammen for innsidehandel og tilskyndelse til innsidehandel er fengsel i inntil seks år. Strafferammen for overtredelse av egenhandelsreglene er fengsel i ett år.

- Uforstående
- Akkurat som til siktelsen fra november ifjor, stiller Rune Brynhildsen seg helt uforstående til tiltalen som Økokrim har tatt ut mot ham. Personen som Brynhildsen er tiltalt for å ha gitt informasjon til, har også i media gjort det klart at han ikke har mottatt ulovlige opplysninger fra Brynhildsen, sier Knut Ivar Skeid, styreformann i Brynhildsen Woldsdal Public Relations as.

I kraft av sin stilling som medierådgiver for børsnoterte Via Travel Group, fikk Brynhildsen kunnskap om at selskapet FSN Capital Partners ville gi et bud på samtlige aksjer i selskapet. Den informasjonen ga han, ifølge Økokrim, videre til Dag C. Buom Eriksen i august 2005. Han kjøpte i sin tur Via-aksjer.

Børsmeldingen ble sendt 16. august. Fem dager tidligere kjøpte Eriksen Via-aksjer.

Permisjon
Det var den samme Eriksen som Brynhildsen skal ha tatt kontakt med i forbindelse med at Eniro la inn et bud på samtlige aksjer i det børsnoterte katalogselskapet Findexa, i september 2005. Planen var å kffentliggjøre kjøpet 26. september. Eriksen kjøpte aksjer 23. september.

En drøy måned senere skal Brynhildsen, i kraft av sin stilling som PR-rådgiver for det børsnoterte IT-selskapet Ignis, ha fått kjennskap til en Ignis-avtale. Selskapet skulle inngå avtalen med blant andre sørkoreanske Samsung om felles utvikling av et produkt for det fiberoptiske markedet. Avtalen skulle kunngjøres 4. november. Dagen før kjøpte Eriksen akjser i Ignis.

- Alvorlig sak
Moe forteller at misbruk av innsideinformasjon alltid er alvorlig, og at i dette tilfellet er syv personer involvert.

- Det har vært flere innsidesaker den siste tiden. Er det blitt flere kjeltringer på børsen, eller har dere blitt flinkere til å oppdage dem?

- For det første er ikke denne saken behandlet av retten. Når det gjelder etterforskning av verdipapirkriminalitet generelt så tror jeg at det har kommet flere saker som et resultat av mer kompetanse og økte ressurser i kontrollkjeden, mer enn at det skjer flere overtredelser, sier Moe til NA24.

Seksjonssjef Geir Holen i Kredittilsynet forteller at de ikke har hatt innsidesaker med så mange tiltalte før.

- Dette er en sak som Kredittilsynet har nedlagt relativt mye ressurser i, og etter at saken ble oversendt Økokrim i fjor har Kredittilsynet bistått i den videre oppfølgingen, sier Holen til NA24.

- Uforstående til tiltalen
En av de tiltalte, Dag Christian Buom Eriksen, sier til NA24 at han stiler seg helt uforstående til tiltalen.

- Jeg stiller meg fullstendig uforstående til tiltalen. Jeg har aldri fått innsideinformasjon av Rune Brynhildsen. Jeg har ingen kommentar utover det jeg nå har sagt, sier Eriksen til NA24.

Knut Smedsrud, som er Brynhildsens forsvarer, forteller i en rask kommentar til NA24 at hans klient stiller seg helt uforstående til at det er tatt ut en tiltale.

- Han benekter på det sterkeste at han har gitt noen innsideopplysninger. Han er en veldig god venn med Eriksen (Dag C. Buom Eriksen, medtiltalt, red. anm) og de har hatt jevnlig kontakt. Til tider har de hatt veldig mye kontakt som følge av sosiale ting, sier Smedsrud til NA24.

- Hans svar er nei. Ikke skyldig, sier forsvareren til Eirik Stokmo, Jon Christophersen, når NA24 spør om hvordan hans klient stiller seg til tiltalen.

Han forteller at de nå vil se om saken, som bygger på indisierekker, holder i retten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere