*Nettavisen* Økonomi.

Innsideskandale ryster Wall Street

Oliver Stones filmklassiker om Gordon Gekko får konkurranse fra virkeligheten.

16.10.09 21:51

Milliardæren Raj Rajaratnam, verdens 559de rikeste mann, er pågrepet siktet for ulovlig innsidehandel.

NA24 - din næringslivsavis

Historisk sak
Saken skal gjelde ulovlig innsidehandel for 20 millioner dollar, eller 112 millioner kroner. Det gjør saken til den største som noensinne er blitt rettet mot et hedgefond.

Klikk på bildet for å forstørre.


Saken er også historisk siden dette er den første gangen der påtalemyndighetene har brukt telefonavlytting i en innsidesak. Denne typen etterforskningsmetode er tidligere kun brukt mot narkotikakarteller og annen organisert kriminalitet.

I tillegg til Rajaratnam er fem andre personer, som alle har meget fremtredende roller i amerikansk næringsliv, arrestert i innsidesaken. Særlig oppsiktsvekkende er det at en direktør i det prestisjetunge konsulentselskapet McKinsey, Anil Kumar, også er implisert og arrestert.

- Grådighet er noen ganger ikke godt, sier aktor Preet Bharara i en pressemelding.

Som Gordon Gekko
Bharara referer til Oliver Stones kjente film «Wall Street», som handler om det amerikanske finansmiljøet i New York på 80-tallet. En av filmens hovedpersoner, Gordon Gekko spilt av Michael Douglas, er en innsidehandlende selskapsraider.

I en av filmens mest kjente scener uttaler Gekko at «Grådighet er bra» for samfunnet. Filmen ender med at Gekko blir arrestert, på samme måte som Rajaratnam er blitt nå.

Passende nok driver Stone og lager en oppfølger til Wall Street satt i 2008, der Gekko kommer ut etter å ha sonet 20 år i fengsel.

Les mer: - Lunsj er for sveklinger

Klikk på bildet for å forstørre.

Høyt plasserte kontakter
Ulovlig innsidehandel innebærer at det handles på informasjon som ikke er alment tilgjengelig i markedet. Rajaratnam skal ha vært en mester i å få tak i denne typen informasjon, hevder påtalemyndighetene.

- Han kultiverte et nettverk av høyt plasserte selskapsledere og innsidere, og benyttet seg så av ringen for å få tak i konfidensiell informasjon om kvartalsresultater og oppkjøpsaktivitet, sier Robert Khuzami, direktør ved det amerikanske børstilsynet SEC, ifølge nyhetsbyrået.

De seks næringslivstoppene er tiltalt i flere innsidesaker, som gjelder selskap som IT-kjempen Google og hotellkjeden Hilton Group.

Flere likhetstrekk med «Wall Street»
Saken skal ha blitt etterforsket siden november 2007, etter at FBI begynte å ha møter med en ikke navngitt person som skal ha hjulpet Rajaratnam med innsidetips siden 2006.

Også dette bærer likhetstrekk med «Wall Street»-filmen. Der Charlie Sheens karakter, den andre hovedpersonen Buddy Fox, først blir involvert med Gekko og senere tyster til myndighetene.

Rajaratnam var tidligere direktør i den kriserammede investeringsbanken Bear Stearns, som var den første betydelige finansinstitusjonen som gikk dukken som følge av kredittkrisen. I tillegg hadde han startet opp et eget hedgefond, Gallein Group. Hans formue er blitt estimert til 1,2 milliarder dollar, eller 6,72 millioner kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag