NA24.no

Inntekt på tre milliarder - betaler syv millioner i skatt

Sist oppdatert:
Slik vrir Apple seg unna norsk skatt.

Apple kniver med oljeselskapet Exxon om å være verdens største selskap. Men til tross for milliardomsetning her i landet, bidrar Apple minimalt med skatt til Norge. Det skriver nrk.no tirsdag.

Selskapet bak Apple Store i Norge, heter Apple Distribution International, og ligger i Irland. Selv om du kan ringe og snakke med en norsk person hos Apples kundesenter, og klikke deg inn via en .no-adresse til Apple Store, inngås alle kjøpsavtaler med et irsk selskap.

Konsekvensen er at overskuddet som skapes når selskapet selger sine produkter gjennom Apple Store i Norge, havner i Irland, og skattlegges der, skriver nrk.no.

I Irland er selskapsskatten 12,5 prosent. Til sammenligning må norske selskaper betale 28 prosent skatt av eget overskudd.

Apple vil ikke fortelle noe om hvor mye selskapet omsetter for i Norge, eller hva selskapet betaler i skatt i forhold til sin omsetning.

Ifølge anslag det svenske IT-analyseselskapet Radar Ecosystem Specialists har gjort for NRK hadde Apple i Norge en omsetning på 3,5 milliarder svenske kroner i 2012, tilsvarende 3 milliarder norske kroner, skriver nrk.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere