NA24.no

En muslimsk kvinne avgir sin stemme i stortingsvalget 2005 på Rosenholm skole.
En muslimsk kvinne avgir sin stemme i stortingsvalget 2005 på Rosenholm skole. Foto: Knut Falch (SCANPIX .)

Innvandrerkvinner stemmer mest

Ved forrige stortingsvalg gikk flere kvinner enn menn med innvandrerbakgrunn til urnene.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at blant de med innvandrerbakgrunn, stemte flere kvinner enn menn, skriver Aftenposten.

Over halvparten av norske statsborgere med innvandrerbakgrunn stemte ved stortingsvalget i fjor høst. Det er en økning på ett prosentpoeng i forhold til stortingsvalget i 2001. Nordmenn med pakistansk bakgrunn skiller seg positivt ut, med 54 prosents valgoppslutning.

Kvinner med innvandrerbakgrunn hadde fire prosent høyere valgdeltagelse enn menn med innvandrerbakgrunn. Stortingsrepresentant Saera Khan (Ap) synes det er gledelig.

- Det avmystifiserer myten om at innvandrerkvinner ikke klarer å ta selvstendige valg, sier hun til Aftenposten.

På stemmetoppen blant innvandrer ligger svensker og dansker - blant dem stemte 79 prosent, mens den samlede oppslutningen i Norge var på 77,4 prosent. På bunnen ligger borgere med bakgrunn fra Serbia og Montenegro, med 32 prosents valgdeltakelse. Valgdeltagelsen øker med botid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere