NA24.no

Internett - anno 1996

Sist oppdatert:
Interessert i gammelt nytt? Slik leter du opp de gamle nettsidene.

(iOslo.no) Husker du Nettavisens forside 29. desember 1996? 83 personer ble holdt som gisler i den japanske ambassaden i Lima, Gro var meldt dypt savnet, og i Stockholm hadde frekke tyver stukket av med Pippis gullmynter.

24. oktober samme året mente Aftenposten det var Boris Jeltsins datter Tatjana som egentlig satt med makten i Russland, og Torbjørn Jagland satt med regjeringskabalen.

Eller 13. september 2001? To dager etter terroraksjonen som medførte en paradigmeskifte i hele den vestlige verdens innen- og utenrikspolitikk hadde alle verdens aviser stort sett de samme forsidene, men de sprikte ofte i vinklingene og spekulasjonene. Dagbladets kommentator Helge Øgrim mente terroraksjonen var et vannskille for president George W. Bush. Nå ville han enten bli den store vinneren - eller den store taperen.

Søndag 26. mai 2002 hadde Latvia akkurat vunnet GP-finalen, meldte VG Nett på topp. Etter toppscore fra nabolandet Litauen. Høres det kjent ut?

Selvfølgelig går man ikke rundt og husker denne typen informasjon, men ved hjelp av The Wayback Machine kan du selv ta turen tilbake til 1996. Nettstedet er et samarbeidsprosjekt mellom Internet Archive, Smithsonian Institute, Library of Congress og biblioteket i Alexandria, og til nå er 1,5 petabyte informasjon samlet inn, på totalt 880 datamaskiner. En petabyte tilsvarer en billiard byte, eller en million millarder byte. Ifølge nettstedet selv er alle nettsteder i hele verden katalogisert

Du som bruker tjenesten vil få tilgang til unike stillbilder av avisenes forsider, backet opp ved forskjellige anledninger og det beste av alt er at tjenesten er fullstendig gratis. Ildsjelene bak prosjektet har opprettet dette arkivet for å sikre at historien ikke går tapt.

Vær klar over at mange av nettstedene foreløpig ikke har støtte for særnorske tegn, og at man kan bli nødt til å stave seg noe gjennom artiklene. Flere av de norske nettavisene har også reservert seg mot denne typen søk.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere