NA24.no

Internettdeling nedstemt

Sist oppdatert:
Mange har fryktet at internett skal deles i to. Det er nå nedstemt i USA.

En rekke leverandører av bredbånd, samt flere produsenter av nettverksutstyr, har den siste tiden jobbet hardt for å kunne begynne å ta seg betalt av innholdsleverandører som krever mye båndbredde.

Vil selge VIP-status
Tanken har vært at en skal kunne kjøpe seg forkjørsrett på internett. Internettkapasiteten begynner nemlig verden over å bli sprengt, og internettleverandørene har sett sitt snitt til å kunne tjene penger på å garantere at enkelte tjenester får nok båndbredde.

For eksempel var tanken at de som leverte web-tv måtte betale internettleverandørene ekstra for at tjenesten garantert skulle bli levert til kundene – som allerede betalte for sin internettlinje.

Massiv motstand
Dette har naturlig nok ikke møtt mye støtte hos innholdsleverandører som Google, Microsoft og andre giganter. De mener at dagens prinsipp om såkalt net-nøytralitet må bestå. Det betyr at alle har lik rett på å bruke internett, og at ingen verken kan kjøpe seg forkjøpsrett eller sperres ute.

Muligheten for et todelt nett har også møtt sterk motstand generelt hos internettbrukere, og web-ens far, Tim Bernars-Lee, har gått sterkt ut mot forslaget.

Krever nøytralt nett
Og nå har en i USA bestemt at nettleverandørene må forholde seg etter prinsipper om nett-nøytralitet, med 20 mot 13 stemmer. Dermed får ikke internettleverandørene lov til å prioritere trafikk fra noen fremfor andre, melder Cnet News.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere