NA24.no

Investerer i falleferdige stater

Sist oppdatert:
Norske selskaper som Statoil, Telenor og Hydro risikerer ryktet i verdens mest ustabile land, mener NUPI-forsker.

Hvert år rangerer tidsskriftet Foreign Policy rangerer sammen med tenketanken Fund for Peace, de landene i verden som er i størst fare for å gå i oppløsning.

NA24 - din nye næringslivsavis.

Helt nederst på listen ligger Norge.

Men våre største selskaper er derimot involvert i flere av statene Foreign Policy rangerer som «failed states». Blant dem Pakistan, Nigeria, Angola og Iran.

Telenor angrepet i Pakistan
«The Failed States Index» toppes av krigsherjede land som Sudan, Kongo, Elfenbenskysten og Irak. Men krig er ikke eneste årsak til at et land trues av oppløsning, selv om mange av de 60 landene som det anerkjente tidsskriftet har rangert er eller har vært krigsherjet. Faktorer som gale diktatorer, demografisk press, elendig økonomi, menneskerettigheter og eliter med enorm makt er også viktige for om et land trues av oppløsning og kaos.

Telenor har flere ganger fått føle at det kan være vanskelig å investere i ustabile land. Tidligere i år opplevde de direkte angrep på sine interesser i Pakistan, et land som Foreign Policy rangerer på 9. plass over landene som står i fare for å falle sammen. Den såkalte karikaturstriden var på sitt heteste og rasende demonstranter angrep Telenor-butikker og selskapet fryktet at det ville sette satsingen i fare. Det endte med en forbigående nedgang i veksten.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas vedgår derimot at det som skjedde var en vekker, selv om slike ting er vanskelig å forutse. Men selskapet har også støtt på omfattende problemer i Russland, et annet land på Foreign Policys fallerte stater-indeks. Der har partneren Alfa Group, ledet av en av Russlands mektigste menn, oligarken og mangemilliardæren Mikhail Fridman, ikke skydd mye for å sikre kontroll over mobilselskapet Vimpelcom.

Nå vurderer Telenor også å satse i Egypt, hvor de søker på den tredje GSM-lisensen, noe som kan føre med seg investeringer på i underkant av en milliard dollar. Store investeringer selv for et selskap av Telenors størrelse. Egypt er på 31.-plass på listen til Foreign Policy, sammen med en hel rekke andre afrikanske land. Land Telenor ikke ønsker å satse i.

- For lenge siden prøvde vi oss på Sør-Afrika, uten suksess. Strukturen i Afrika med mange små stater og vanskelige forhold gjør det vanskelig, sier Baksaas.

Lang erfaring i tvilsomme stater
I Afrika er derimot Statoil godt representert. Fem av Statoils operasjoner i 33 land verden over er i Afrika. Angola, Nigeria og Egypt er tre av dem. Alle sammen land som er i faresonen, ifølge Foreign Policy og Fund for Peace. Nigeria, hvor Statoil er operatør på to felt og partner på to, beveger seg stadig nærmere stupet.

Afrikas mest folkerike stat er rik på ressurser, og på tross av en viss økonomisk fremgang holder regionale og religiøse spenninger landet på kanten av stupet. Rundt tre millioner mennesker er på flukt og konflikt har blusset opp i det oljerike Niger-deltaet med angrep på oljeinstallasjoner som har bidratt til å sende oljeprisen opp i vinter.

- Oljeindustrien har 100 års erfaring med å operere i områder med tvilsomme statsdannelser, selv om norsk oljeindustri ikke har så lang erfaring med det, sier NUPI-forsker Jens Christian Andvig til NA24.

Han ramser opp flere typer risiko som faren for ødelagte rørledninger, angrep på installasjoner, faren for å møte korrupsjon hos administrasjon og politisk ledelse eller nasjonalisering av operasjoner. Dette har nettopp skjedd Bolivia (hvor Statoil ikke er involvert).

- En annen risiko er faren for at ryktet blir ødelagt i hjemlandet, med tanke på hva som kan skje med ditt eget selskap når du må regne med å bestikke folk for å nå frem, sier han.

- Alltid risikofylt å investere
BI-professor Rolv Petter Amdam ved Institutt for kommunikasjon, kultur og språk peker på at det er en risiko ved å investere i et hvilket som helst land. Han viser blant annet til dumping av norsk laks i USA og kampanjer mot norsk hvalfangst i Storbritannia.

- Det er ikke nødvendigvis slik at man opplever en smell ved å investere i ett av disse landene, men det er klart at man møter særlige utfordringer i land som Afghanistan, Iran og Irak. Det er andre ting man må være oppmerksom på, forteller han.

- Det som er typisk for norsk næringsliv er at de er unge som internasjonale aktører og de erfaringer man har fra Egypt, Irak, Iran og andre land i den tredje verden er relativt tynne. Men uansett må man alltid tenke seg om to ganger før enhver investering og jeg mener på ingen måte man skal advare mot å investere i land som står på denne listen, sier Amdam til NA24.

Han forteller at begrunnelsen for det er todelt. For det første fordi norsk næringsliv trenger å investere utenlands. For det andre viser forskning at utenlandsinvesteringer fører til økonomisk vekst i det landet man investerer i.

Korrupsjon og kollaps
Ifølge Foreign Policy er det sterk korrelasjon mellom anti-korrupsjonsorganisasjonen Transparency Internationals (TI) liste over verdens minst korrupte land og deres liste over Failed States. Åtte av de ti mest stabile landene går igjen på listen over de minst korrupte landene i verden. Paraguay, som har en stor svart økonomi, er ett av få land i verden med et enormt korrupsjonsproblem, som ikke er på randen av kollaps, men mange av de mest korrupte landene er også blant de mest ustabile.

Korrupsjon og ustabile land går hånd i hånd. Undersøkelser fra TI viser at bestikkelser i offentlige anskaffelser beløper seg årlig til mer enn 400 milliarder dollar på verdensbasis.

Organisasjonens undersøkelser etterlater ingen tvil om at et stort antall selskaper fra de rikeste land i verden handler kriminelt for å vinne kontrakter i de viktigste nye markedene. Mange av dem er på listene til både Foreign Policy og Transperancy International.

Innvirkning på børskursen
Irak er et annet land på randen av total kollaps. På tross av USAs ambisjoner om å gjenopprette lov og orden i landet, og gjentatte forsikringer om at det ikke er borgerkrig der, mener Foreign Policy at landet er et av de landene i verden med størst fare for å gå opp i limingen.

Usikkerheten rundt maktforhold og rettigheter til oljefelt i det nordlige Irak har sendt DNO-kursen opp og ned som en yo-yo på børsen det siste halve året.

Men om risikoene er mange, er oppsiden tilsvarende stor. I all hovedsak har aksjekursen gått en vei: oppover. Siden mai i fjor har kursstigningen vært 400 prosent. I fjor var den enda større og mange har blitt millionærer på DNOs satsing i et av verdens mest usikre land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere