NA24.no

Investerer milliarder i rigger

Sist oppdatert:
Fredriksen-selskap kjøper to halvt nedsenkbare rigger.

Riggene blir kjøpt av et datterselskap av Transocean.

NA24 - din næringslivsavis

De to halvt nedsenkbare boreriggene, GSF Artic II og GSF Artic IV, blir levert i henholdsvis tredje kvartal og fjerde kvartal 2008. Kjøpsprisen for de to riggene er 750 millioner dollar og Transocean stiller med salgsfinansiering frem til 31. desember 2010. Selgerfinansieringen er på 745 millioner dollar med en årlig rente på 10 prosent.

Det tilsvarer rundt 3,8 milliarder kroner for de to riggene, og Northern Offshore venter å refinansiere riggene før lånet fra Transocean løper ut.

- Vi er veldig fornøyd med å annonsere det planlagte kjøpet av disse strategiske eiendelene. Kjøpet er et viktig skritt i selskapets vekststrategi og bygger opp under Nordsjø jackup kjøpet i 2007, sier Marion M. Woolie, sjef i Northern Offshore ifølge en børsmelding.

Lehman Brothers har bistått Northern Offshore som finansiell rådgiver i forbindelse med kjøpet.

Begge riggene har designet til tredjegenerasjons Friede & Goldman Enhanced Pacesetter og kan bore til 25.000 fot.

GSF Arctic II er under kontrakt frem til slutten av 2008 med en dagrate på i overkant av 400.000 per dag. GSF Arctic IV er på oppdrag for Shell frem til september 2010. Northern Offshore har inngått en leieavtale med Transocean (bareboat) til 180.000 dollar per dag, og opplyser at hele leieavtalen vil inkludere leiekostnader og avbetaling i forbindelse med selgerfinansieringen fra Tranocean som vil være helt ansvarlig alle de daglige driftskostnadene til riggen. Tilsvarende forpliktelser for GSF Arctic II er på 200.000 dollar per dag som løper fra en måned etter kjøpet er i boks.

Northern Offshore er blitt forhåndskvalifisert av de britiske konkurransemyndighetene. I forbindelse med fusjonen mellom Transocean og GlobalSantaFe ble det klart at førstenevnte måtte selge unna rigger for å være i tråd med britiske konkurranseregler.

John Fredriksen er blant de største aksjonærene i Northern Offshore.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere