Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Investeringsdirektør: De minste og mest risikable aksjene tar av i julerally

- Alle satser på at historien gjentar seg, men hvis alle er posisjonert for oppgang, da finnes det ingen flere kjøpere, bare potensielle selgere. Da går ikke børsen opp, sier investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning.
- Alle satser på at historien gjentar seg, men hvis alle er posisjonert for oppgang, da finnes det ingen flere kjøpere, bare potensielle selgere. Da går ikke børsen opp, sier investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning. Foto: Gediminas Zilinskas
Sist oppdatert:
Men den årlige børsfesten vil forsvinne, spår Stig Myrseth, som ser to hendelser som kan stikke kjepper i hjulene for årets rally.

Med julemåneden desember på trappene står Oslo Børs foran det som historisk sett har vært en sterk periode for aksjer.

En gjennomgang fra Dovre Forvaltning viser at det sesongmessige mønsteret i aksjerallyet i desember og januar har endret seg. De siste ti årene er avkastningen på Oslo Børs i gjennomsnitt blitt negativ i januar, men desember er fortsatt en sterk måned.

- Det er slik at markedsineffisienser som er kjente og vel annonsert burde også bli borte, bli arbitrert vekk. Man ser tendenser til at det er i ferd med å skje når det gjelder jule- og nyttårsrallyet. Januar var beste måned i over 20 år på Oslo Børs, frem til 2005. Nå er det ikke slik lenger. Jeg ville ikke stolt blindt på sesongeffektene, sier investeringsdirektør Stig Myrseth til Nettavisen Stocklink.

Gjennomsnittlig avkastning gjennom året på Oslo Børs. De siste ti årene har avkastningen snudd fra positiv til negativ i januar.

Utsiktene til amerikansk rentehevning i desember, samt for Norges del – utsiktene til et resultatløst OPEC-møte, er to grunner til økt usikkerhet om julerallyet i år, mener Myrseth.

- Normalt sett skal man ikke bekymre seg over kjente problemer i markedet. Men, det er ikke positivt at renta heves. Dette kan føre til at dollaren styrker seg ytterligere. Samtidig får man sannsynligvis pengepolitiske lettelser i Europa. Styrkes dollaren er det fare for at oljeprisen og råvaremarkedet faller. Historisk har det vært en slik korrelasjon mellom råvarepriser og dollaren.

De mest risikable aksjene tar av
I de statistiske analysene finner forvalteren at aksjene med høyest beta, aksjer som svinger mer enn børsen, gjør det spesielt bra i desember, mens det i januar er en betydelig positiv effekt i de mindre selskapene, small cap-selskapene.

Den fjerdedelen av aksjene på Oslo Børs som svinger mest (høyest beta), gir betydelig meravkastning i desember.

- Våre studier viser at det synes som folk går for kursrisiko i desember. I januar er det mer likviditetsrisiko. Det kan være at man i begynnelsen av desember skal satse på høybeta-aksjer og så når man kommer tett opp mot jul bytte over til small cap, sier Myrseth.

Disse ti aksjene er i nyttårsrakett-porteføljen til Stig Myrseth.

Den fjerdedelen av selskapene på Oslo Børs med lavest børsverdi (small cap), gir betydelig meravkastning i januar.

En årsak til effekten er at porteføljeforvaltere ofte har større risikoappetitt på begynnelsen av året enn på slutten, tror Myrseth.

- De måles i forhold til en benchmark og i januar starter alle med blanke ark. Det er viktig å ta noen bets for å forsøke å komme først i løypa. På slutten av året vil gjerne ikke de som har gjort det bra risikere å spille bort bonusen, mens de som har gjort det dårlig vil kanskje ikke risikere å gjøre det så dårlig at de mister jobben.

- Julerallyet vil forsvinne
I årene som kommer tror investeringsdirektøren sesongeffektene blir mindre.

- Markedsineffisiens blir oppdaget, utnyttet og arbitrert vekk. Alle satser på at historien gjentar seg, men hvis alle er posisjonert for oppgang, da finnes det ingen flere kjøpere, bare potensielle selgere. Da går ikke børsen opp.

- Det blir spennende å se om også julerallyet etter hvert blir borte, slik som nyttårsrallyet har blitt. Jeg vil tippe at det som forsvinner sist er risikotagningseffekten, altså at det er en dreining i hvilke typer aksjer som kjøpes. Det første som vil forsvinne er julerallyet, tror Myrseth.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!