NA24.no

- Dette er dobbeltmoral. Valgkampen har startet, og dette er nok et idiotisk populistisk valgkamputspill fra politikerne våre, sier Jan Petter Sissener.
- Dette er dobbeltmoral. Valgkampen har startet, og dette er nok et idiotisk populistisk valgkamputspill fra politikerne våre, sier Jan Petter Sissener. Foto: Paul Weaver (Side2)

Investor Jan Petter Sissener: - Et idiotisk utspill

Sist oppdatert:
- Dette er et idiotisk populistisk valgkamputspill. Stortinget har ikke peiling på forvaltning av penger. Stakkars Slyngstad, som må forholde seg til 169 ekstra styremedlemmer.

Investor og Nettavisen-blogger, Jan Petter Sissener, irriterer seg grenseløst over det siste utspillet fra politikerne på Stortinget.

Samtlige partier har nå blitt enige i at Oljefondet ikke skal investere i kullkraft og kullselskaper.

- Jeg blir så provosert. Frustrasjonen går veldig enkelt på en dobbelmoralistisk holdning som politikerne gir uttrykk for, sier Sissener til Nettavisen.

- Politikerne må holde seg unna Oljefondets investeringer. De kan gi rammer, men kutte ut etter det. Stortinget har ikke peiling på forvaltning av penger. Stakkars Slyngstad, som må forholde seg til 169 ekstra styremedlemmer, fortsetter investoren.

Det er NRK som bragt nyheten om Stortingets planer for kullinvesteringer. NRK skriver:

«Finanskomiteen på Stortinget avgir sin innstilling i saken torsdag 28. mai. Der kommer de til å legge til grunn et eget produktbasert kriterium som sier at virksomheter som baserer 30 prosent eller mer av sin virksomhet på kull, eller som får 30 prosent eller mer av inntektene sine fra kull, skal ut av Statens pensjonsfond Utland (Oljefondet).»

Sissener mener at dette er et billig populistisk utspill fra politikerne i et valgår. Han minner om at det er ikke lenge siden at de samme politikerne spyttet 500 millioner kroner inn i Store Norske på Svalbard, for å redde selskapet. Store Norske produserte 1855 tonn kull i 2014.

- Dette er dobbeltmoral. Valgkampen har startet, og dette er nok et idiotisk populistisk valgkamputspill fra politikerne våre, sier Sissener.

- Det er et helt fjernet vedtak at ikke Oljefondet skal få investere i kull, fortsetter finansnestoren.

For å underbygge dobbeltmoralen fra politikerne, viser han til at Norge låner ut milliarder til England og Storbritannia.

- Vi skal ikke investere i kullaksjer, men det er ok å låne England penger, som får dekket 42 prosent av sitt energiforbruk fra kullkraft. Det er ingen logikk i dette. Politikerne bør holde seg langt unna, sier Sissener. 

- Kan dekke halve Norge
I 2011 spurte
nåværende samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), daværende olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp), om norsk kullproduksjon.

- Norge eksporterte om lag 2,4 mill. tonn kull i 2009. Dette er en betydelig eksport av energi (tilsvarer nærmere 19 TWh), var deler av svaret til Borten Moe.

Det er ingen tvil om at det er mye energi. En terawattime (TWh) tilsvarer en milliard kilowattimer (kWh). Til sammenligning bruker en norsk husholdning rundt 20.000 kilowattimer i året.

- Vi produserer nok kull i Norge til å dekke energibehovet til et par millioner mennesker, sier Sissener.

I Norge var det ved starten av fjoråret vel 2,35 millioner husholdninger, med et snitt på 2,1 personer per husholdning, ifølge SSB.

- Forbud tjener ingen hensikt. Jeg skjønner at Norge skal være et etisk forbilde, og det har vi råd til. Men politikerne kan ikke blande seg opp i hva Oljefondet skal investere i.

- Jeg synes synd på Slyngstad, men jeg irriterer meg mest over politikernes dobbeltmoral, avslutter Sissener.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere