*Nettavisen* Økonomi.

Investorene rømmer bankene

Foto: (Scanpix)

Dramatisk for bankaksjene i verden. De norske får juling.

20.01.09 16:24

Det er ikke bare på Oslo Børs at bankaksjene er upopulære. Frykt for enorme tap etter feilslåtte investeringer og problemer som følge av kredittkrisen gjør at bankaksjene er de store taperne tirsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Mandag begynte elendigheten med britiske storbanker som Royal Bank of Scotland. Myndighetene ønsker å konvertere 5 milliarder pund i foretrukne utbytteberettigede aksjer til ordinære aksjer. Det skaper fare for at de øvrige aksjonærene vil bli kraftig vannet ut.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Massive fall
Finanskrisen har ført til en reell fare for at banksystemet skal bli utsatt for en total kollaps. Det har fått myndighetene til å snekre sammen utallige redningspakker for å hindre en fullstendig systemkrise. Redningspakkene er ikke gratis for bankene og går også hardt utover de eksisterende aksjeeierne.

I Norge spekuleres det i at DnB Nor kan bli nødt til å henvende seg til aksjemarkedet for å hente inn frisk kapital etter tap i milliardklassen. Aksjekursen stuper 15,61 prosent til 17,35 kroner. Så lavt har ikke aksjekursen vært siden oktober 1998.

Les mer: Markedet redd for stjernesmell i DnB Nor

Tirsdag avgjorde Bankklagenemda at en kunde kan slippe unna avtalen da vedkommende kjøpte strukturerte spareprodukter gjennom DnB Nor. Det innebærer at DnB Nor ikke kan kreve inn gjeld og renter i forbindelse med lånopptak knyttet til investeringen.

Les mer: Kan kreve flere milliarder av DnB Nor

Acta-kursen reagerer også massivt på avgjørelsen. Aksjen faller 13,22 prosent til 2,10 kroner. Storebrand faller 7,37 prosent til 12,69 kroner.

Stuper
I Europa er det igjen de britiske bankene som opplever store børsfall. Lloyds faller 26 prosent, mens Barclays daler 15 prosent.

I USA stuper aksjekursen til State Street hele 50 prosent. Bank of America ramler 18 prosent rett etter start. Wells Fargo Goldman Sachs og JP Morgan Chase faller 7 og 11 prosent. Citigroup faller 11 prosent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.