Investorene søkklastet med aksjer

Verdens finansinvestorer er sugne på risiko. De har lastet til ripa med aksjer, og har ikke sittet på så lite kontanter på flere år.

17.01.06 23:34

HOUSTON (NA24): Verdens fondsforvaltere er «Gung-Ho» på aksjemarkedet, ifølge en undersøkelse gjennomført for meglergiganten Merrill Lynch.

Forvalterne har den siste tiden pumpet penger inn i aksjer, og har ikke hatt så lite kontanter så lenge undersøkelsen har vært gjennomført. Kontantbeholdningen er nå på 3,5 prosent av eiendelene til fondene, ned fra 4,3 prosent for to måneder siden.

En av forklaringene på aksjelysten er at man tror renteoppgangen i USA går mot slutten, noe som gjør det mer interessant å investere i aksjer.

Det ironiske er at optimismen ikke følges av det samme synet på utviklingen i økonomien fremover. Her er investorene klart lunkne.

Tar risiko
Undersøkelsen viser imidlertid at investorene er uvanlig villige til å ta risiko for å oppnå en akseptabel avkastning. Et flertall av forvalterne sier nå at deres risikovillighet er høyere enn vanlig, mens bildet så sent som i oktober var helt motsatt.

Undersøkelsen viser også at investorene venter større svingninger for aksjemarkedet i tiden fremover, men at de har en lenger horisont på sine investeringer enn vanlig.

Hvor skal kjøperne komme fra?
- Med mindre det kommer en positiv vekstoverraskelse, så er mye av de gode nyhetene allerede priset inn i markedet, sier global investment strategist David Bowers i Merrill Lynch i en pressemelding.

- Nå som institusjonelle investorer er fullt investor, så blir det naturlige spørsmålet: Hvem skal de marginale kjøperne være i tiden som kommer? spør han.

Undersøkelsen er gjennomført på verdensbasis av markedsanalysefirmaet TNS blant 296 forvaltere av store fond.

Januar har begynt positivt for verdens aksjemarked, men tirsdag har høy oljepris og sikkerhetspolitisk usikkerhet sendt de aller fleste børsene i minus.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.